Nu måste vi få svar på arenafrågorna

Arenafrågor och Jönköping är ett kapitel för sig själv. Jag tycker vår stad är fantastisk på många sätt, men så illa som ärendet med den nya fotbollsarenan har hanterats av politikerna får en att skämmas.

Det finns fortfarande många frågetecken kring den nya fotbollsarenan, men också kring andra arenor i staden. Nu är det dags för politiker och tjänstemän på kommunen att ge oss svar på en del frågor. För trots allt handlar mycket om det här om skattebetalarnas pengar.

En sak som är bra är att det blev Jordbron som den nya fotbollsarenan ska ligga på. Däremot är jag mycket orolig för hur mycket kostnaderna ska skena iväg om inte det blir så att den kommer byggas och finansieras av en privat aktör. En hemlig finansiär ska finnas och en hemlig representant för företaget har träffat stadsdirektör Carl-Johan Korsås. Enligt olika medier vill den kommersiella aktören bygga en multiarena och inte en fotbollsarena. Sedan vill de hyra ut den till kommunen. Problemet med det kan vara att det är osäkert om det är förenligt med lagen om offentlig upphandling.

Den stora frågan är ju vem det är? Uppgifter har framkommit att det ska vara ett stort internationellt bolag med pengar, alltså stora ekonomiska muskler. Detta och att aktören vill bygga en  multiarena fick mig att börja fundera. Det har kommit fram många olika aktörer och tipsen är många. Här ska ni få mitt och jag gör som på stryktipset ibland, kör en helgardering.

Om jag skulle spika blir mitt förstatips och en etta: Skanska. Företaget har byggt många multiarenor i landet och är internationellt känt. En intressant  eventuell koppling är att Klas Heed är affärsutvecklingschef i Jönköpings län. Janne Hedell, moderatpolitikern, som säger sig hela tiden ha vetat vem finansiären är, spelade på 80-talet under fler år i samma HV-lag som Heed.

En halvgardering då jag sätter till ett kryss blir: NCC. De har också vanan och pengarna att ha byggt flera multiarenor i Sverige och är stora internationellt.

Tvåan och en helgardering får bli på: Castellum. Ett företag som äger mycket kommersiella fastigheter i centrala Jönköping och på A6-området. Dessutom har de utvecklat Atollen. Deras nya projekt i Jönköping är Haga Företagspark. Varför en tvåa? Är de så internationella? Okej, de har ett kontor i Köpenhamn.

Oavsett vem det är så måste korten läggas upp på bordet av politikerna. I dagsläget är arenan beräknad till 548 miljoner och det är alldeles för mycket pengar för att kommunen ska stå för hela kalaset..

Nästa fråga som många undrar över i stan är: Vad har de styrande för planer för Stadsparksvallen när, eller rättare sagt om, den nya arenan blir ett faktum? Om inte ni visste det brukar ”Vallen” i de flesta TV-sändningar omnämnas och få omnämnande som ”Sveriges vackrast belägna fotbollsarena”. Dessutom  utsåg Riksidrottsförbundet, RF, under sitt 100-årsjubileum, 2003, Stadsparksvallen till en av de 100 idrottshistoriska platserna i Sverige. Tänk på det och låt den inte bara förfalla.

Fråga nummer tre är vad som händer med gamla ”Kåken”, Jönköpings idrottshus?

Den skulle rivas i maj i fjol. Nu är det februari året efter och den står fortfarande kvar. Kommunfullmäktige har klubbat igenom att en ny byggnad med en sporthall med 400 läktarplatser, samt nya verksamhetslokaler för boxning, karate och styrkelyft och ett parkeringshus för 350 platser ska byggas. Kostnaden är beräknad till runt 147 miljoner kronor.

Förra året var jag på ”sista matchen i A-hallen”, en drabbning där Hallbys handbollsdamer kvalade. Det var mycket pompa och ståt och sorg för många av de gamla som har suttit och kollat på matcher i ”Kåken” genom åren. Nostalgin sitter i väggarna då hallen byggdes 1939.

När jag själv lämnade A-hallen gick jag och nynnade på gamla trettiofyran av Per Myrberg och ”nu ska hela rasket rivas”. Beskedet var att grejer som fanns i A-hallen skulle vara borta innan april månads utgång. Sedan skulle rivningen av hallen påbörjas och sedan skulle den nya börja byggas. Nu är det i början av februari 2017 och fortfarande står hallen kvar…

Jag har pratat med Daniel Håkansson, avdelningschef på Tekniska kontoret i Jönköping, och han sade till mig att ”upphandlingen snart är klar”.

Det jag inte förstår är att klubbar som  Karateklubben, boxningsklubben Ringen och Jönköpings Styrkelyftarklubb var tvungna att lämna A-hallen så tidigt när inte det politiska beslutet togs förrän i november i fjol.

Innebandyklubbarna och handbollsklubbarna fick också nya tider på bland annat A6, men har under året valt att fortsätta att bedriva viss träning och att spela matcher i A-hallen. Från början fick föreningarna besked från kommunen om att det var okej att fortsätta att ha verksamhet i A-hallen månad för månad. På sistone har beskeden kommit veckovis och nu är sista-datumet den 19 februari att vara i A-hallen.

Givetvis är det inte roligt för föreningar, där det handlar mycket om planering för föräldrar och barn i ungdomsidrotten, att leva i den här ovissheten vecka efter vecka. Därför vore det klokast nu att vänta ytterligare med rivningen ett tag till säsongen är över för innebandyn och handbollens skull.

Det optimala är givetvis att påbörja en sådan här sak, som alla trodde skulle gjorts i fjol,  i maj månad då vinteridrotternas säsonger ligger nere  och knappt fyra månader framåt.

En annan anledning är bland annat att innebandyns gigantiska turnering, Fair Play Cup, som lockar 5000 ungdomar spelas under två helger 24-26/3 och 7-9/4.

Denna turnering finns det andra spelplatser till, men problemet är att det kan bli svårt att genomföra kvalmatcher för publik under framförallt den första helgen av dessa. För då kan det se ut så här i idrottshuset: JIK:s damer och herrar har hemmamatcher i kval upp till högsta serien. Östra eller Hovslätts herrar kan också ha kvalmatch hemma då.  Detsamma gäller för JIK:s juniorer och Hovslätt och sedan tidigare är det klart att Hallbys handbollsherrar har en seriematch den helgen.

Det finns mycket att fundera kring arenafrågorna. Nu måste kommuninvånarna få svar på vad som händer.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.