Boxningen slog ned alla fördomar

Det hör inte till vanligheterna att jag bevakar boxning i mitt arbete som reporter och krönikör för Sport JKPG och Jmini. Men den här lördagskvällen hörde inte till vanligheterna.

För första gången på omkring 50 år arrangerades det en proffsgala i Jönköping. Vi var naturligtvis på plats. Det hade känts dumt att inte gå.

Men mina förväntningar var inte de högsta. Ett par timmar senare var allt omvänt.

För det började egentligen redan när hemmafightern Erik Berglund gick upp för den första av tre amatörmatcher innan proffsmatcherna skulle dra i gång. Sliver kokade när boxarna gjorde entré. Från min plats vid den blå ringhörnan blickade jag upp mot balkongen på nattklubben. Den var fullproppad. Folk hade sett fram emot det här. Och jag kunde efter bara ett par matcher förstå varför.

Folk kan tro att boxning är en våldsam sport där allting handlar om att slå sin motståndare sönder och samman. Sanningen är en annan. Det här är en kontrollerad sport med domare, läkare och regler. Inte en enda gång under den flera timmar långa galan verkade  det finnas ont blod mellan deltagarna. Det var snarare en familjär stämning där alla var kompisar före och efter matcherna (naturligtvis vill varje boxare vinna sin match).

Det gestaltades kanske allra bäst när en coach till en boxare från Georgien kom fram till mig med sin mobil precis före matchstart.

– Snälla, kan du ta lite foto, frågade han.

Utan att tänka svarade jag:

– Självklart.

Sedan gick jag runt ringen under i princip hela matchen och plåtade åt en snubbe jag förmodligen aldrig kommer träffa igen. Det spelade liksom ingen roll. Den här kvällen hjälptes vi åt.

Men det var inte förrän sista matchen som jag förstod boxningens styrka i Jönköping och kanske runt om i hela landet.

Till tonerna av Johnny Cash-låten ‘‘I won’t back down’’ kom hemmahoppet Sander Lauritsen gåendes mot ringen. Men hur mycket hörde vi egentligen av låten? Nja, inte så mycket. Det var snarare ett stort jubel som fyllde den tighta nattklubben.

Under matchen skrek publiken, Lauritsens coacher och coacher till andra svenska boxare hejarop mot ringen mitt på dansgolvet.

Lauritsen vann matchen och fick snabbt upp en grogg i ringen. Fighten var över. Festen fortsatte.

Missa inga lokala sportnyheter – ladda ned Sport JKPG:s app! 

HÄR LADDAR DU NED APPEN TILL IPHONE

HÄR LADDAR DU NED APPEN TILL ANDROID

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.