Norge har infört gränskontroll på inre gräns

Den norska regeringen har beslutat att införa gränskontroll på inre gräns och utökad kontroll av territoriet i övrigt från och med torsdagen den 26 november 2015 klockan 08.00.

Syftet med kontrollen är att Norge önskar få bättre kontroll på flödet av asylsökande till landet.
Gränskontrollen på inre gräns omfattar resande med färjor till Norge från destinationer i Sverige, Danmark och Tyskland. Den utökade territoriella kontrollen omfattar gränsområdena i Östfold och Hedmark mot den svenska gränsen.
Kontrollen innebär att resanden måste kunna visa upp giltiga resedokument och övriga tillstånd som kan behövas i det enskilda fallet, till exempel visum.

För att försäkra dig om att uppgifterna i denna text fortfarande stämmer när du ska resa behöver du kontakta Norges ambassad.

Nordiska medborgare
För medborgare i något av de nordiska länderna gäller fortfarande den nordiska passkontrollöverenskommelsen om upphävande av passkontroll vid de internordiska gränserna.
Nordiska medborgare behöver inte ha pass eller nationellt ID-kort för att resa in i Norge. Men man måste kunna visa att man är medborgare i ett nordiskt land för att tillåtas resa in i landet. Enligt norsk polis kan man visa sin rätt till att resa in i landet med till exempel ett körkort. Saknar man ID-handling eller motsvarande kan kontrollen vid resan in i Norge ta längre tid än om man kan visa upp ett ID-kort skriver Polisen.

Medborgare i ett EU-land
Medborgare i ett EU-land behöver visa pass eller nationellt ID-kort eller på annat trovärdigt sätt visa att man är medborgare i ett EU-land för att resa in i Norge ska tillåtas. Om man inte kan visa upp ett giltigt resedokument kan kontrollen i samband med resa in i landet ta extra lång tid.

Medborgare i ett land utanför EU
En medborgare i ett land utanför Norden och EU måste kunna visa giltigt pass vid resa in i Norge. Den som är skyldig att ha visering måste också kunna visa en sådan vid inresekontrollen.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.