Han har besökt världens alla länder – utom ett

Att Eddie har kunnat besöka alla dessa länder är delvis tack vare han jobb. Sedan 18 år tillbaka arbetar han som chaufför och resguide på bussreseföretaget Rosa Bussarna i Stockholm. 

– Men inte så mycket som man kan tro, säger Eddie. Det är väl bara 10-15 länder jag kunnat pricka av genom jobbet, säger Eddie Gustin till Expressen

Tågluff väckte intresset
Nyfikenheten för resandet väcktes när han i den tidiga tonåren fick höra om en bekant som gjort en tågluffarresa runt i Europa. Han skulle bara bli tillräckligt gammal för att hans föräldrar skulle våga släppa iväg honom. 

Efter tågluffen reste han till både Australien och Nya Zeeland, en resa som fick avbrytas när han fick ett jobb som FN-soldat i Bosnien. 

Resa genom Afrika
Efter FN-jobbet bokade han en tio veckor lång rundresa i Afrika, från Kenya till Sydafrika, med Rosa Bussarna. 

– Det var då jag insåg att det var precis det här jag ville jobba med, säger han till Expressen.

Efter att Eddie sedan skaffat sig rätt utbildning och behörighet (som busskort) fick han tillslut sitt drömjobb på Rosa Bussarna där han nu har jobbat i 18 år. 

Intervju med Eddie från Expressen
Vilka länder har varit mest speciella?

– Nordkorea är ju det enda landet i sitt slag och väldigt udda. Jemen är ett politiskt oroligt land dit många västerlänningar inte gärna åker, men det är väldigt fint – särskilt ön Socotra men sin otroligt vackra natur – och så har landet kvar en gammal arabisk kultur som försvunnit på många andra liknande ställen.

– Centralafrikanska republiken där jag bodde i lövhyddor hos pygméerna och jagade småvilt med dem är svårglömt precis som Nauru, en ö nordost om Australien som är en av världens minsta nationer och som man kan vandra runt på en dag.

– Fast jag tycker att alla länder har haft någonting unikt att bjuda på.

Vilka är dina främsta favoriter?

– Namibia för naturen och de fantastiska ökenlandskapen. Brasilien för dess folk och kultur. Kenya där jag blev vän med en kille från massajfolket – de är nomader och jag följde med honom när han klev rakt ut i bushen och inledde en lång vandring för att som han sa ”hitta min familj”. Jag sov sked med honom på en kohud i hyddor långt ute i bushen.

6 maj 2016
Nu den sjätte maj ska han med familjen avverka det sista landet på Eddies lista, Cypern. Det är Eddies livs första charterresa. Men reslusten slutar inte här. Han har fått tips på andra sätt att resa. 

–  Jag hade tänkt sluta resa med listtänkande men ett förslag som lockar är att resa efter fotbollsorganisationen Fifas medlemslista. Fifa räknar delar av länder som Wales och Skottland som egna och deras lista rymmer 226 ”länder” – varav jag redan besökt 206, säger Eddie till Expressen.

Club 100
Eddie är även ordförande i ”Club 100” som är en sammanslutning för svenskar som har besökt minst 100 länder. 

När han har besökt världens alla länder tänker han skriva klart sin bok om upplevelser och möten från alla sina resor. 

Eddies Facebooksida.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.