Fem år efter Utøya

På fredagen hölls en manifestation i centrala Jönköping för att uppmärksamma årsdagen av massakern på Utöya. SSU Jönköpings län delade ut röda rosor.
   – Vi ville minnas och hedra de som föll offer för hatet och högerextremismen, säger Samrina Gadzo.

Det är i dag exakt fem år sedan Norge skakades av ett terrorattentat då totalt 77 människor miste livet. De flesta av offren sköts till döds av Anders Behring Breivik på Utöya utanför Oslo.

På ön pågick ett årligt sommarläger anordnat av norska socialdemokratiska ungdomsförbundet (AUF). En majoritet av offren var mellan 14 och 20 år.

För att uppmärksamma årsdagen av massakern på Utöya hölls i dag en manifestation i centrala Jönköping. Representanter från SSU Jönköping var på plats och delade ut röda rosor.

– Vi ville minnas och hedra de som föll offer för hatet och högerextremismen, säger Samrina Gadzo, internationell ledare för SSU Jönköpings län.

För fem år sedan var Gadzo ännu inte politiskt aktiv. Hon minns särskilt väl hur hon reagerade på att så många människor dödades på grund av sina politiska åsikter. Det blev en avgörande händelse för hennes eget engagemang.

– Det väcktes en kämparglöd inom mig. Det var då mitt riktiga politiska intresse började, säger hon.

Här kan du höra en radiodokumentär om massakern på Utöya från Sveriges Radio.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.