Från vänster: Fredrik Carlqvist. Foto:Press, Claes Janson. Foto: Stewen Quigley, Nils Landgren. Foto: Steven Haberland och Jaco Karlzon. Foto: Press

Mäktig jazzvår väntar Jönköping – här är artisterna

Tre ledande jazzmusiker med rötterna i Jönköping återförenas, en hyllning till B B King, en munspelsvirtuos, Nils Landgren med Bohuslän Big Band och som final Jönköpings Storband med elva jazzsångerskor som hyllar Ella Fitzgerald – det är något i det utbud av jazz som Jönköpingsborna kan se fram emot i vår.

Det är Jönköpings Jazzklubb som presenterar sitt vårprogram med start redan 26 januari då Claes Janson tillsammans med Arnesen Blues Band hyllar blueslegenden B B King.

Munspelaren Filip Jers, förra året utsedd till Årets jazzartist, smälter med sin kvartett samman jazz och folkmusik, som för tankarna till Jan Johanssons Jazz på svenska. Sveriges fixstjärna på den internationella jazzhimlen, Nils Landgren, kommer med Bohuslän Big Band och har sällskap av Vince Mendoza, flerfaldig Grammy-vinnare.

Jönköpingsbor återförenas
En höjdpunkt i vårprogrammet är när tre ledande jazzmusiker med rötter i Jönköping återförenas för en konsert i sin gamla hemstad. Det är pianisten Jacob Karlzon, ackompanjatör till Victoria Tolstoy, saxofonisten Fredrik Carlquist, numera med adress Barcelona, och basisten Filip Augustsson som möts för en kväll. Alla tre gick för trettio år sedan på Per Brahegymnasiets musiklinje. Idag tillhör de den svenska jazzeliten.

Sveriges ledande jazzsångerska kommer
I år är det 100 år sedan Ella Fitzgerald föddes. Det uppmärksammas med en hyllningskonsert under ledning av Per-Åke Wennerberg. Han samlar Jönköpings Storband, Orkesterföreningens stråkar och inte mindre än elva lokala sångerskor som framför sin tribut till tidernas största jazzsångerska. Utöver dessa artister kan Jönköpingspubliken se fram emot att få lyssna till Hannah Svensson, en av Sveriges ledande jazzsångerskor, saxofonisten Per Thornberg med kvartett och pianisten Mathias Algotsson, som i sin kvartett har några av den svenska jazzscenens hetaste namn.

Alla konserterna hålls på Spira och inleds med ungdomar som spelar förband.

Program, våren, 2016

26/1 King of the Blues – Claes Janson och Arnesen Blues Band
9/2 Filip Jers Quartet
23/2 Jacob Karlzon, Fredrik Carlquist, Filip Augustsson och Daniel Fredriksson
9/3 Mathias Algotsson Kvartett
16/3 Nils Landgren med Bohuslän Big Band och Vince Mendoza 23/3 Per Thornberg Quartet
6/4 Hannah Svensson Quartet
14/5 En hyllningskonsert till Ella Fitzgerald

-----

No more pages to load