Anna Hållams förbereder inför Art as a part Foto: Mattias Landström

Lokal konst hjälper familjer på flykt

Hösten 2015 samlade man in 180 000 kronor. På lördag 18 februari är det dags för en repris av succén “Art as a part”, där lokala förmågor säljer målningar, fotografier och annan konst till förmån för Erikshjälpens flyktingarbete. 

– Jag hoppas att samma engagemang finns kvar i dag. Det här är ett win-win projekt för alla, säger Anna Hållams, initiativtagare, till Jmini.

Lördagen 18 februari arrangeras utställningen ”Art as a part”, på Lantmätargränd i city, för andra gången i Jönköping. Mellan klockan 11.00 och 16.00 säljer lokala kreatörer fotografier, målningar och annan konst till förmån för Erikshjälpens flyktingarbete.

“Jag kände en frustration”

Det var i samband med flyktingkatastrofen hösten 2015 som Anna Hållams, fotograf från Jönköping, tog initiativ till det som sedan blev utställningen ”Art as a part”.

– Jag kände en frustration över det som hände i världen och ville hjälpa till på något sätt, säger Anna Hållams.

Hon gjorde ett upprop i sociala medier där hon frågade andra kreatörer om de kunde tänka sig att bidra till en utställning där alla verk skulle säljas till förmån för flyktingar. Gensvaret blev stort och utställningen blev så lyckad att den nu får en uppföljare, “Art as a part 2”.

– Det är mycket lättare att rodda i allting den här gången, när folk känner till vad det är för något. Det ligger förväntan i luften.

En del av Jönköping Citys Konstvecka

I år är utställningen en del i Jönköping Citys pågående Konstvecka.

– Det var faktiskt Jönköping City som tog kontakt med mig den här gången och frågade om jag kunde tänka mig att genomföra utställningen igen. Så i år är det de som är initiativtagare, men det är mitt projekt.

Ett win-win projekt

Nu hoppas Hållams på samma engagemang från allmänheten som förra gången.

– Det här är ett win-win projekt för alla. Här får man möjligheten att köpa med sig fin konst hem, samtidigt som man bidrar till Erikshjälpens fortsatta arbete.

Vad har du för mål när det gäller insamlingen?

– Jag vågar inte sia i det. Allt vi får in är positivt.

Bidra till en tryggare värld för familjer på flykt

– Vi på Erikshjälpen är mycket glada för att få möjlighet att vara med och arrangera “Art as a part” igen. Det är fantastiskt att människor i Jönköping får möjlighet att blicka ut i världen och vara med och bidra till en tryggare värld för barn och familjer som lever på flykt, säger Lotta Olofsson, insamlingschef på Erikshjälpen, i ett pressmeddelande.

 

fakta

Medverkande konstnärer:
Renata Chlumska, Elin Elderud, Kajsa Juslin, Ingela Aalto, Maja Laveklint, Björn Öberg, Tinna Ahlander, Anna Hållams, Johanna Hedlund, Studio Dittmer, Robert Eriksson, Margareta Johansson, Sam Sylvén, Floss Tove, Floss Karin, John Ola, Stray The View Collective, Peter Andersson, Ragnar Eriksson, Kerstin Ericsson, Duo Fotografi, Anna Kristinsottir, Lisa Arfwidsson, Sara Norman, Heckscher, Fredrika Ottosson, The Broccoli Tree, Patric Ivan, Janne Wrangberth, Marcus Wilhelmsson, Anna Mårtensson, Stina Persson, Cajo, Daniel Malmberg, Sara Bergqvist, Un Nom, Tomas Magnusson

-----

No more pages to load