Teateris ankomsten utvald till Scenkonstbiennalen. Foto: Peter Lloyd

Teateris ankomsten utvald till Scenkonstbiennalen

Som första uppsättning från Jönköping på 20 år har Teateris Ankomsten valts ut till Scenkonstbiennalen. Ankomsten kommer att visas fem gånger under Biennalen 2017 i Norrköping den 23-28 maj och av dem är fyra redan fullbokade.

Urvalet till årets biennal gjordes av en särskilt tillsatt kommitté som granskat 233 nominerade föreställningar varav 16 stycken valts ut.  -Vi är väldigt stolta och glada över att ha blivit utvalda till Scenkonstbiennalen, det ger oss bevis på att föreställningens är rätt i tiden och håller hög konstnärlig kvalité, då det är två av de avgörande urvalskriterierna, säger Teateris producent Jesper Arin.

Ankomsten som är baserad på ALMA-belönade Shaun Tans bildroman har satts upp på Teateri i regi av amerikanske scenkonstnären Thaddeus Phillips, med scenografi av Lars Jansson. På scen syns Christian Arin, Sam Rigi, Martyna Lisowska och Nanny Nilsson. 

Föreställningen handlar om en man som efter en kylslagen båtfärd kliver en ut i en främmande stad. Ensam i en värld där språket är obegripligt och de sociala koderna svårtolkade. Allt han äger är resväskan i handen och fotografiet i kavajfickan, ett kort på familjen han tvingats lämna. Trevande börjar mannen ta sig fram i den nya miljön. Sakta lär han sig kommunicera, hittar ett jobb och får vänner men drömmen att återse sin familj växer sig allt starkare. 

Premiären skedde i Jönköping. Ankomsten har sedan gästspelat på Stockholms stadsteater med extra insatta föreställningar och turnerat från Växjö till Skellefteå.

fakta

“För Teateri som grundades 1997 av scenkonstnärer med rötter i olika delar av Europa har det alltid varit av yttersta vikt att verka för en gränsöverskridande värld. Hemmascen är Jönköpings Teater på Hovrättstorget i Jönköping.”

-----

No more pages to load