Foto: pressbild

Här skämtar man om funktionsnedsättningar

Projektet Funk i 4D är på Sverigeturné med föreställningen ”Riv murarna”, en teaterföreställning skapad för, av och med personer med fysisk eller psykisk funktionsnedsättning.

– Att ha en hörselskada, synskada eller sitta i rullstol är egentligen inte så krångligt om allt bara är tillgängligt, säger projektledare Johan Seige.

Den 23-24 maj kommer föreställningen till Jönköping och Spira, med skådespelarna Linnea Sundblom och Joanna Dalgren samt musikerna Justina Lakin och Johan Johansson på scen.

”Riv murarna” vill ge en bild av hur det är att leva med en funktionsnedsättning i ett samhälle som vill normalisera. Den tar upp viktiga frågor som ”vem är egentligen annorlunda?” och ”hur behandlas de som av normala betraktas som annorlunda?”.

– Det är en stor möjlighet att få vara med att skapa Sveriges mest tillgängliga föreställning, där vi arbetar oss från normen och hittar något nytt som alla medborgare kan ta del av och har rätt till, säger Joanna Dalgren, i ett pressmeddelande.

– Som skådespelare vill jag skapa en dialog med publiken och hoppas att vi kan skapa en förståelse mellan varandra. Jag är övertygad om att Funk i 4D kommer öppna upp ögonen för vad kommunikation är, och hur viktigt det är att vi hittar medel för att kunna förstå varandra, säger Linnea Sundblom, i pressmeddelandet.

Seminarier och workshops

Projekten Funk i 4D är möjligt tack vare ett samarbete mellan Kulturens Bildningsverksamhet och Amatörteaterns Riksförbund, samt bidrag från Allmänna Arvsfonden.

Tre års arbete ligger bakom den föreställning som nu turnerar runt i Sverige. På varje spelplats anordnas seminarier, workshops och föreläsningar om tillgänglighet och mänskliga rättigheter, tillsammans med kommunen och lokala funktionshinderorganisationer.

I Jönköping sker detta i Rosensalen på Rosenlunds Vårdcentral.

Stand up-kväll med hemlig gäst

Det arrangeras även en stand up-kväll med Johan Seige, lokala akter och någon hemlig gäst, där man kommer testa gränsen på hur långt man får gå vad gäller att skämta om olika funktionsnedsättningar.

– Vi vill belysa personer med funktionsnedsättnings vardag. Att ha en hörselskada, synskada eller sitta i rullstol är egentligen inte så krångligt om allt bara är tillgängligt. Vi vill visa att mycket som hindrar tillgängligheten ofta är enklare att lösa än man tror, säger projektledare Johan Seige.

Blir film och bok

Tillsammans med Linnéa Grimstedt, konstnärlig ledare, och Lars-Göran Wadén, kommunikatör, kommer han att göra en dokumentärfilm om projektet och en bok om hur man utformar tillgängliga föreställningar.

-----

No more pages to load