Jönköpingsbandet Black Anemone experimenterar med folkpunken i nya skivan ”In It for Life”. Foto: Jennifer Berg

Megabandet som tar irländska folksjälen till Jönköping

För att uppmärksamma sitt andra skivsläpp håller folkpunkarna i Black Anemone en releasefest på Sofiehof underjord i helgen. Med albumet ”In It for Life” har bandet tagit ut svängarna ordentligt.
   – Det är lite mer experimentellt, lite saker som man kanske inte riktigt är van vid i den här genren, säger basisten Rickard Olsson.

På onsdagen släppte Jönköpingsbandet Black Anemone sin andra skiva, ”In It for Life”. Det firas på lördag med en releasefest och spelning på Sofiehof underjord. Arrangemanget görs samarbete med Studieförbundet Bilda.

– Det kommer vara två supportband. I am Legion, som är ett metalcore, ”tungt som fan”-band. Och sen John Bull Gang, som spelar lite av en intressant twist på garage/energirock, säger Mattias Sandberg, sångare i Black Anemone.

Huvudakten från Jönköping bildades för sju år sedan och består i dag av hela nio medlemmar. Musikstilen kallas för folkpunk och är djupt rotad i den irländska kulturen.

– Det är den gamla irländska folkmusiken kan man säga, men med den här twisten som är lite mer rock, lite mer punk. Så det är lite som en fusion mellan olika genrer, säger basisten Rickard Olsson.

– För mycket av musiken är det gamla irländska kampsånger, sånger om frihet, sånger om baren, sånger om alkohol. Mycket grundar sig i den här upproriska rebellbiten av den irländska folkmusiken, säger Sandberg.

Bandets originaluppsättning bestod av sex personer, fem killar och en tjej. Sedan dess har det varit stor omsättning på nya musiker och instrument.

– När det är ett sånt här band så handlar det mycket om att man har en stadig grund med trummor och bas. Sen är det lite som en orkester. Man vill kunna ha de här olika stämmorna, och då har man dragspel och banjo för att fylla ut, säger Olsson.

– Vi har haft rätt så många människor som kommer in i bandet. De som stannar kvar är de som platsar med oss som personer och musikaliskt, säger Sandberg.

Bland influenserna märks band som Flogging Molly och Dropkick Murphys. Men inom gruppen finns även influenser från progg och metal. Med den andra skivan har bandet strävat efter att förnya sitt sound.

– Den här skivan har tagit ut svängarna väldigt mycket mer. Det är lite mer experimentellt, lite saker som man kanske inte riktigt är van vid i den här genren, säger Olsson.

fakta

Black Anemone

Grundades: 2010

Medlemmar:

Mattias Sandberg, sång

Adam Bernström, trummor

Andreas Svensson, gitarr

Nermin Festa, elgitarr

Rickard Olsson, bas

Fredrik Nilsson, dragspel

Tilda Spross, tin whistle

Axel Martinsson, fiol

Martin Hjärtkvist, banjo/mandolin

-----

No more pages to load