Homohistorisk stadsvandring i Jönköping. Foto: Emma Bratt

Här är Jönköpings hemliga bögnästen

I fredags höll Jönköpingsprofilen Erik Lindfelt en homohistorisk stadsvandring, i samband med SM i Poetry Slam. Under vandringen berättade Lindfelt om de platser i Jönköping som historiskt fungerat som samlingspunkter för homosexuella.

Smålands Jerusalem. Ja, så kallas ofta Jönköping. En vagga för frikyrklighet placerad i det mest kristna länet i Sverige. Men religion är inte alltid förknippat med tolerans och öppenhet. Likt de flesta andra städer i Sverige, har Jönköping en historia av förtryck mot homosexuella. Något som uppmärksammades under fredagens Homohistoriska stadsvandring som hölls i samband med SM i Poetry Slam.

Det var frilansjournalisten och Jönköpingsprofilen Erik Lindfelt som höll i den Homohistoriska stadsvandringen, vilken anordnades för tredje gången. En dryg timmes lång promenad, som började vid Stadsbiblioteket och slutade vid Hamnpiren. Historia blandades med nutid och allvar med en rejäl dos humor. Det var spekulationer kring forna Jönköpings profilers sexuella läggning,  fakta kring händelser som format Jönköping och dessutom bjöds det på erfarenheter ifrån Lindfelts egna liv.

Några platser och begrepp som togs upp under den homohistoriska stadsvandringen.

Fortunagatan 

Enligt Lindfelt var huset med bruna dörrar på Fortunagatan en samlingspunkt för ett ungt lesbiskt Jönköping under 1980-talet. Ett kollektiv, med bland annat författaren och debattören Mian Lodalen i spetsen, anordnade vilda fester och nytänkande manifestationer mot gamla synsätt om relationer och sexualitet.

Östra Torget 

Från 1970-talet, och några decennier framåt, var Östra torget en hemlig träffpunkt för homosexuella män i Jönköping. Faktumet att torget vid denna tidpunkt var ödsligt och lättillgängligt med bil gjorde det till en självklar mötesplats. Likt på andra platser i Sverige var här en urinoar, eller ”pissmojj”, ett välkänt ställe för att ragga upp andra homosexuella.

A6

De flesta förknippar idag A6 med köpcentret vid samma namn. Men tidigare var A6 en militärbas, och inte bara det, enligt Lindfelt var garnisonen uppe vid Kaserngården ett ställe där prostitution förekom. Tjänster utbyttes mellan unga män med begränsad ekonomi och många av Jönköpings homosexuella.

 

 

Homohistorisk stadsvandring
Homohistorisk stadsvandring, Foto: Emma Bratt

Mycket har hänt under årens lopp. Från slutna platser, hat och förtryck till pridefestivalen Qom ut. Lindfelt tror att Jönköping University har haft en stor inverkan på ett öppnare klimat, att det har kommit in unga personer ifrån hela landet som påverkat stämningen i staden. Sen har som alltid tidens gång sin verkan. Trots att det självklart finns mycket kvar att förbättra, är Sverige och Jönköping idag ett öppnare samhälle för HBTQI- personer.

– Det har hänt så otroligt mycket. I dag är det knappt några lagstiftningsfrågor som återstår. Det finns en del saker som diskuteras, men in princip är de viktiga rättsliga förändringar genomförda, berättar  Lindfelt.

– Kyrkligheten har också ändrat attityd. Det sker en förflyttning och accepterande på ett helt annat sätt, som påverkar många av kyrkorna. Svenska kyrkan är en aktiv deltagare av Qom ut i Jönköping, fortsätter Lindfelt.

Homohistorisk stadsvandring
Homohistorisk stadsvandring, foto: Emma Bratt

-----

No more pages to load