Utställningen Normstorm på Jönköpings läns museum. Foto: Emma Bratt

Omskakande bilder ska utmana Jönköpingsborna

I onsdags kväll var det vernissage för Normstorm, vilket är ett projekt där Jönköpings kommun, Kvinno- och tjejjouren och lokala högstadie- och gymnasieskolor samarbetar. Syftar är att ifrågasätta och förändra normer. Utställningen pågår på Jönköpings läns museum och i Juneporten från 18 april till 13 juni.

Under onsdagskvällen var det Vernissage för utställningen Normstorm på Jönköpings läns museum. Normstorm syftar till att problematisera, ifrågasätta och förändra normer genom en normkritisk diskussion. Projektet har funnits sedan år 2012 och är ett samarbete mellan Jönköpings Kommun, Jönköpings läns museum, Kvinno- och tjejjouren och lokala högstadie- och gymnasieskolor

– Man kan säga att projektet Normstorm har två huvudbyggstenar. Det ena är att ungdomar på olika sätt ska få närma sig och börja tänka kring normer i en skolkontext. Vilka normer det finns i samhället och hur dessa påverkar en. I det arbetet får elever skapa konst på temat, som på olika sätt utmanar eller problematiserar det som de tycker är viktigt. Den andra aspekten är att vi i projektgruppen tycker att det är viktigt att ställa ut denna konst på offentliga platser. Att eleverna får känna att det som de har att säga är viktigt och att det finns en mottagare för det. Att de får en röst ut och kan påverka andra med det budskapet, säger Joanna Isaksson, projektledare för Normstorm.

Utställningen innehåller konstverk av elever från Flahultsskolan, Junedalsskolan, Rosenlundsskolan och Per Brahegymnasiet och pågår från 18 april till 13 juni på Jönköpings läns museum och i Juneporten. En av eleverna som deltar i projektet Normstorm är Agnes Öjfelt, som går andra året på Per Brahegymnasiet.

– Jag tycker att det har varit jätteroligt att vara med. Rent generellt tycker jag att det är en jättebra utställning och det är väldigt kul att vi som unga elever får vara med och tycka och tänka om det som vi tycker är viktigt och visa det för samhället, säger Öjfelt.

Agnes Öjfelt och Madicken Olofsson framför konstverket "Det yttre behöver inte spegla det inre"
Agnes Öjfelt och Madicken Olofsson framför konstverket “Det yttre behöver inte spegla det inre” Foto: Emma Bratt

Agnes Öjfelt har skapat konstverket “Det yttre behöver inte spegla det intre”.

– Mitt konstverk handlar om psykisk ohälsa och hur man kan må väldigt dåligt på insidan, men att det inte behöver synas utåt. Den mörka sidan av henne verkligen skriker och tycker att något är väldigt jobbigt. Medan det yttre ser ut som vem som helst och ser ut att ha det jättebra. Jag har försökt att spegla att man inte vet allt om alla och hur alla mår, berättar Öjfelt.

Konstverk på utställning Normstorm.
Konstverk på utställningen Normstorm. Foto: Emma Bratt
Utställningen Normstorm. Foto: Emma Bratt
Utställningen Normstorm: Foto: Emma Bratt

-----

No more pages to load