Så mycket bättre-stjärnan varnar för svenskt inbördeskrig: ”Gripande”

RECENSION. Ett besök av rapparen Ken Ring på Jönköpings teater lämnar ingen i publiken oberörd. Innan konserten köade publiken utanför teatern, ingen tvekan om att de väntade sig något extra. Det hade nog ingen aning om vilken stark upplevelse de skulle möta inne i teatern. På ena sidan scenen står ett keyboard och på andra en cello och i mitten ett notställ och två ensamma mickar. De låtar som Ken senare kom att ge publiken handlar i mångt och mycket om ensamhet, övergivenhet och förlust av en alkoholberoende mor i tonåren.

Det är bara början av en gripande stark berättelse till musik, elegant framförd av Jonathan Guszman på keyboard (som spelar kontinuerligt utan avbrott under hela föreställningen) liksom Annika Blomfeldt på sin cello. De inleder konserten på ett sätt som man kanske inte väntat sig när man ska lyssna till en rappare. När han kommer in på scenen möts han av varma applåder och med honom kommer också Linnea Samia Khalil som svarar för sång växelvis med Kens rapp.

Tragisk uppväxt

I sina låtar berättar Ken om sin uppväxt där droger och alkohol gjorde sitt till att störa och påverka negativt. Han gör det på sitt sätt och han tillägnar låtar till sin pappa som försvann och mamman som dog när Ken var tonåring. Om sin älskade storebror som lämnade honom hittad skjuten i stan. I låten “Mormor sluta gråta mer” berättar han om sin underbara mormor i Kenya som påstod hon blev 120 år, men i alla fall  100. Om sin syster som är förståndshandikappad, om sin kompis i låten “Själen av en vän” otroligt gripande och så att han själv får tårar i ögonen.

Han berättar slutligen om många kompisar som nu är borta, en del av överdoser några skjutna, en drunknad när han fastnade i bildörren i en biljakt. Men framförallt om det elände som vi  är på väg mot.  Alla slåss och bråkar och folk dör skjutna och det blir bara värre och värre. Inget trevligt budskap, men tankeväckande. Han berättar slutligen att han inte vill stanna kvar i Sverige. Vi är på väg in i ett mörker där ungdomar vill vara med allt vad det innebär. Om 20 år är det inbördeskrig här och det vill inte jag vara med om.

En gripande föreställning där Ken Ring själv verkar märkbart tagen vid framförandet av sina låtar och säger plötsligt att han upptäckt att hans texter betyder något för hans publik. Vi som var där lämnar teatern med mycket funderingar i huvudet.

Ken Ring

Betyg: 3

Medverkande: Ken Ring, Linnea Samina Khalil, Annika Blomfeldt, Jonathan Guzman

Plats: Jönköpings teater

-----

No more pages to load