Sofiakyrkan i Jönköping. Foto: Mattias Landström

Svenska kyrkans chocksiffror – medlemmarna flyr

Förra året var det rekordmånga medlemmar som valde att lämna Svenska kyrkan. Samfundet räknar nu med att trenden fortsätter.

En preliminär årsstatistik från Svenska kyrkan visar att nästan 86 000 personer valde att lämna samfundet under 2016. Det rapporterar SVT.

Siffran uppges vara ett nytt rekord i antal förlorade medlemmar på ett år. Under 2015 var det 46 895 medlemmar som lämnade kyrkan.

Bakgrunden till det stora medlemstappet tros vara mediernas granskning av hur höga företrädare spenderat kyrkans pengar. Under 2016 gjorde både Sveriges Radio och Aftonbladet avslöjanden om hur höga andliga ledare låtit Svenska kyrkan betala för dyra utlandsresor och lyxhotell.

Antalet utträden accelererade även under hösten i samband med den hätska debatt som skapades av Mitt kors-kampanjen på Facebook. Bara i oktober tappade kyrkan 20 000 medlemmar.

Svenska kyrkan räknar med att den negativa trenden fortsätter. I dag är 63 procent av Sveriges befolkning medlemmar. Samfundet bedömer att endast 45 procent av svenskarna kommer vara kvar som medlemmar till 2030.

-----

No more pages to load