J-Södra mot Östersund Foto: PeaX Svensson

J-Södra avancerar till allsvenskan – besöksnäringen blir en vinnare

Senast Jönköping hade ett fotbollslag i högsta serien var 1969 och efter helgens spelomgång på Stadsparksvallen i Jönköping visste jublet inga gränser. 

Hela 6 300 supporters hade samlats för att heja fram sitt lag.

Grattis säger vi även till Jönköping som får ännu ett lag i högsta serien. Elitidrott har en stor betydelse för en ort ur många olika aspekter. Direkta och indirekta ekonomiska effekter gynnar tillväxten på orten vilket påverkar ortens attraktivitet och konkurrensförmåga. Besöksnäringen blir en vinnare när elitsatsningar lyckas.

Tidigare har studier gjorts på JU ( f d Internationella Handelshögskolan i Jönköping) där man påvisar elitidrottens effekter på regional tillväxt genom att studera HV71. Studien bygger på statistik från Statistiska Centralbyrån, Riksidrottsförbundet och HV71 och visar på ett samband mellan omsättning och sportsliga framgångar samt mellan sportsliga framgångar och kommunal attraktivitet.

– Vi ser fram emot nästa säsong säger Lena Larsson, VD på Smålands Turism. HV71 har en stor betydelse för Jönköping och regionen, det vet vi och vi vet också att J-Södra kommer att bli viktiga spelare, även för besöksnäringen.

Direkta effekter kan räknas hem i gästnätter på hotellen och omsättning inom restaurang och handel för besökare kommer till Jönköping för att se allsvensk fotboll. Varumärket Jönköping förstärks med ytterligare ett elitlag och ett starkt varumärke har en stor betydelse för attraktivitet, både på orten och utanför och genererar indirekta effekter som ökad inflyttning på kortare och längre sikt.

Studien som refereras till är från 2010 och gjord av Dr Mikaela Backman samt Dr Pia Nilsson med Professor Johan Klaessson.

-----

No more pages to load