Svenska företag får hjälp att hitta IT-personal i Finland

I Sverige är det brist på IT-specialister. Samtidigt finns det många med rätt kompetens som är arbetslösa i Finland.

Nu åker svenska arbetsgivare till Salo, Finland, för att rekrytera IT-specialister i samarbete med Arbetsförmedlingen och den europeiska arbetsförmedlingen Eures.

Anställda inom IT-sektorn i Finland drabbas hårt när Microsoft avvecklar sin utvecklingsverksamhet. Det handlar om personal inom forskning och utveckling och en stor andel av de som blir uppsagda har mycket hög kompetens inom IT.
Samtidigt har arbetsgivare i Sverige svårt att få tag i vissa IT-specialister. Det är brist på till exempel mjukvaru- och systemutvecklare, testare och IT-arkitekter.

Den här veckan deltar Arbetsförmedlingen och den europeiska arbetsförmedlingen Eures i en rekryteringsmässa i Salo, nära Åbo i Finland. Eures Sverige åker dit och presenterar lediga tjänster åt svenska arbetsgivare. Fyra svenska IT-företag har också anmält att de själva följer med.
– Det är ett stort behov av IT-specialister bland svenska företag och vi jobbar tillsammans med arbetsgivarna för att hitta lösningar. Vi vet att 25-30 procent av de IT-specialister som är arbetslösa i Finland är beredda att arbeta i ett annat land, så det är en bra möjlighet för svenska företag, säger Mats Nilsson, Eures-rådgivare vid Arbetsförmedlingen.

Det här är tredje gången på två år som Eures är med och ordnar, eller deltar, vid rekryteringsträffar i Finland. Hittills har ett tjugotal finska IT-specialister blivit anställda i Sverige i samband med dessa träffar.

-----

No more pages to load