Magnus Gnisterhed Foto: Mattias Landström

Gnisterhed: Utan fokus – ingen framgång

Många gånger har vi hört oss själva och andra ledare säga ”jag är bäst när det gäller” eller ”när det väl kommer till kritan så vet jag att jag löser det”.

Någon annan säger ”ibland kommer jag in i ett kreativt flow, då får jag hur mycket som helst gjort” Men varför gå omkring och vänta på att förutsättningarna ska bli sådana att du kan prestera på topp? I mitt arbete som personlig ledarskapstränare ser jag tydligt att vägen till ett framgångsrikt ledarskap handlar om konsten att hitta och skapa fokus.

Sanningen är att du alltid är fokuserad på något, frågan är bara på vad? Det krävs oftast inte så stor ansträngning för att hitta fokus på det som är problem eller fel. Men att hitta ett tydligt fokus på det positiva, på mål och målsättningar kräver ett aktivt beslut och ett medvetet arbete.

En kollega till mig berättade häromdagen med glimten i ögat om ett tillfälle då han tappat sitt fokus på uppdraget och hade barnen med sig i baksätet till jobbet istället för till dagmamman… Mitt tips till dig som vill utveckla dig själv som ledare är att observera vilka omständigheter som triggar dig att agera och prestera på din toppnivå. Skriv upp dem på en lista och bestäm dig för att aktivt vara med och skapa dessa förutsättningar omkring dig varje dag!

Börja med det som står överst på din lista och ställ dig själv frågan ”vad kan jag göra idag för att ta ett steg mot att skapa denna förutsättning för mig själv varje dag? Skriv svaret på frågan efter på lappen och fortsätt till nästa punkt. Tyckte du om övningen, varför inte pröva den med dina medarbetare?

Om du istället vill träna ditt fokus på det positiva kan du börja med att fundera på när du tänker eller använder orden ”typiskt mig”. För de flesta är det när något negativt händer. Du hamnade i längsta kön, missade bussen, tomt i bensintanken…. I avsnittet om fokus i ledarskapspodden ”Ledarskap med Magnus och Kim” får du får du tips om hur du kan ändra ditt fokus med hjälp av att anta utmaningen att tänka och säga ”typiskt mig”. Du hittar podden på Podcast eller via: www.gnisterhed.se

J-affärers Personliga Ledarskapstränare
Magnus Gnisterhed

-----

No more pages to load