Jeppe Järnström från Auktionskammaren i Vätterbygden Foto: Krister Leimola

Antiksugna i Jönköpings län köper allt mer på nätauktioner

Det senaste året har de boende i Jönköpings län handlat för drygt 3 800 000 kronor på Bukowskis nätauktion. 

Jämfört med föregående år innebär det en ökning på tolv procent. I en nationell jämförelse hamnarJönköpings län på tolfte plats när det gäller handel på nätauktioner.

– Sverige har snabbt blivit världsledande på nätauktioner, något som håller på att förändra antikmarknaden både för konsumenter och för handlare. Tidigare var branschen svårtillgänglig, men nätauktionerna har gjort antikviteter åtkomliga för alla, säger Anna-Karin Laurell, vd på Bukowskis.

Från september 2014 till augusti 2015 köptes i Jönköpings län totalt 951 föremål till ett värde av 3 818 124 kronor på nätauktionen Bukowskis Market. Det kan jämföras med 785 föremål till ett värde av 3 398 832 kronor under samma period året innan. De boende i Jönköpings län spenderar således tolv procent mer på nätauktioner i dag än för ett år sedan.

I Sverige har drygt 77 000 föremål till ett värde av nästan 295 miljoner kronor ropats in på Bukowskis Market under den senaste tolvmånadersperioden. I en nationell jämförelse mellan Sveriges 21 län hamnar Jönköpings län, per invånare räknat, på tolfte plats sett till hur mycket pengar som spenderats det senaste året. 

– Kunderna är numera vana vid att handla på nätet och de vill ha möjlighet att köpa föremål dygnet runt och året om. Och med 14 dagars ångerrätt är konsumentskyddet starkt också vid nätauktioner, säger Anna-Karin Laurell, vd på Bukowskis.

Nätauktionerna har de senaste åren tagit över stora delar av marknaden från de traditionella auktionerna. För Bukowskis kom 50 procent av auktionsinkomsterna 2014 från nätauktioner.

– Sedan vi startade vår nätauktion år 2009 har många av de som tidigare handlade via fysiska auktioner i stället börjat köpa och sälja via internet. Samtidigt har vi nått allt fler yngre människor, privatpersoner och utländska aktörer, säger Anna-Karin Laurell, vd på Bukowskis.

I Jönköping så bedriver Auktionskammaren i Vätterbygden en stor auktionsverksamhet på nätet.

-----

No more pages to load