Från vänster: Herman Kullberg och Linus Rudbeck. Foto: Tobias Karlsson

De ska få Jönköpingsborna att hacka klimatfrågan

JU-studenterna Linus Rudbeck och Herman Kullberg bestämde sig för att anordna ett hackathon i Jönköping, ett slags tävling i digitalt idéskapande. Miljön är temat för JkpgHack, som äger rum på Science Park i februari.

Även om Jönköping kan sägas vara Dreamhacks hemstad tyckte Linus Rudbeck och Herman Kullberg att det saknades en annan typ av hack-event i stan. Därför bestämde de sig för att arrangera ett hackathon i Jönköping, JkpgHack. Ett hackathon är en slags skrivarstuga för programmerare, som vanligen är upplagt som en lagtävling.
   – Syftet är att träffa andra som man programmerar med. Ofta handlar det om att lösa något problem, säger Rudbeck.

Miljötemat ligger rätt i tiden
   Deltagarna indelas i lag om fem personer och får i uppgift att ta fram en digital lösning som kan förbättra miljön. Valet av tema föll sig naturligt, eftersom hackathonets båda arrangörer tycker miljöfrågan är viktig.
   – Det ligger också rätt i tiden nu, med Parisavtalen, säger Kullberg.

JU:s medverkan inte fastställd
   De som gör bäst ifrån sig under arrangemanget belönas med priser från samarbetspartners till JkpgHack. Där är det framför allt Seekly och Science Park som gett sitt stöd till projektet. Både Rudbeck och Kullberg studerar mjukvaruutveckling på Jönköping University. I dagsläget är det inte klart angående JU:s medverkan i eventet.
   – Vi vill ha med dem, men det blir i så fall som samarbetspartners, säger Rudbeck.

Hoppas på upp emot 150 deltagare
   JkpgHack går av stapeln fredagen den 26 februari och pågår hela helgen. Det är framför allt studenter på JU som är målgruppen, men förhoppningen är att även folk från arbetslivet ska vara med. Killarna hoppas på 100-150 deltagare.

Vad är målsättningen med JkpgHack?
   – Att förena människor, att de ska ha kul under en helg, säger Kullberg.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load