Beatrice Carpvik och Anne Sandstjärna Foto: Mattias Landström

Här är Jönköpings vassaste unga kvinnor

En jury har nu gallrat fram 30 ledarförebilder i Jönköpings län. De coachar herrlag, driver möbelföretag, leder konstruktörer, etablerar nya kontor, bygger träningsanläggningar, driver hotell och skapar arbetstillfällen.

Årets unga ledande kvinna syftar till att öka jämställdheten bland länets ledare. Enligt Ledarnas Jämställdhetsbarometer 2015 är 28% av cheferna i Jönköpings län kvinnor, en skevhet som aktörerna bakom projektet vill ändra på.

Jönköpings län är sämst i landet vad gäller andelen kvinnor i ledande befattningar. Om utvecklingen fortsätter i samma takt som det senaste decenniet är chefskåren i länet jämställd först år 2039. Initiativtagaren Jönköpings Fältrittklubb vill genom att lyfta fram fler förebilder påskynda utvecklingen och har förverkligat projektet genom stöd av en rad organisationer och individer.
Att en ridklubb står bakom projektet är ingen slump. Ridsporten är nämligen bevisat skickliga på att fostra ledare som är kvinnor, något som har avhandlats i flera forskarstudier.

– I stallet utsätts du redan som barn för tuffa situationer med stora djur som kräver ett tydligt ledarskap, en kommunikativ förmåga och handlingskraft. Du lär dig att ta i, du värderas för din handling och får ta stort ansvar, säger Kicki Alm som är ordförande i Jönköpings fältrittklubb.

Allmänheten har nominerat

Under hösten gick aktörerna bakom Årets unga ledande kvinna ut brett och uppmanade allmänheten att nominera ledarförebilder i alla typer av branscher och verksamheter.

Juryn består av representanter från näringsliv och offentlig sektor:
– Frida Boklund, regionchef Företagarna
– Göran Hägglund, tidigare partiledare
– Charlotte Järeby Hellman, VD Poolia Jönköping/Linköping/Göteborg
– Fridolf Eskilsson, VD Jönköping Energi
– Runa Fingal, grundare John Bauer Hotel
– Henrik Zäther, VD HSB Göta
Även andra kända personer stöttar satsningen, däribland äventyraren Renata Chlumska och entreprenören Anna Bråkenhielm som är tidigare VD på Strix och grundare av affärsmagasinet Passion for Business.
– Årets unga ledande kvinna är ett konkret sätt att lyfta fram ledarförebilder som är kvinnor, något vi behöver mer av både i mitt tidigare hemlän Jönköping och i övriga landet, säger Anna Bråkenhielm.
– Jönköping är en fantastisk plats. Ännu bättre tror jag att det blir om vi visar att det här är en region där både män och kvinnor tar plats som ledare och förverkligar sina drömmar. Därför är jag glad över satsningen Årets unga ledande kvinna som kommer att sprida fler goda förebilder, säger Renata Chlumska.

30 utvalda ledarförebilder
Ett omfattande juryarbete har resulterat i följande lista på 30 utvalda ledarförebilder. Av dessa 30 kommer en ledare som utmärkt sig lite extra att vinna ledarskapstester via Poolia samt en inspirationsresa som planeras i samråd med projektledningen. 

Andrea Olofsson, född 1989 – E-handelschef och affärsutvecklare Hudoteket
Andrea har på kort tid lett sitt team mot nya framgångar. Hon har ökat omsättningen för Hudotekets webbshop med 300% sedan 2012 samt förstärkt personalstyrkan med bibehållen lönsamhet. Andrea bidrar dessutom i både styrelsens och ledningsgruppens arbete samt håller samman bolagets marknadsaktiviteter.

Angela Wiss, född 1983 – VD Insitepart
Med struktur, fokus och engagemang som ledstjärna startade Angela under 2015 ett helt nytt bolag inom rekrytering och bemanning. Idag har bolaget 120 anställda. Angela brinner för att få sina medarbetare att växa.

Anna Holm, född 1980 – Regionchef Ung Företagsamhet
Anna har varit en av nyckelpersonerna i att öka företagsamheten bland unga i länet. Ung Företagsamhet i Jönköpings län har under Annas tid fördubblat sin verksamhet på gymnasiet, etablerat verksamhet för grundskolan samt stärkt sin ekonomiska situation och skapat förutsättningar för att arbeta långsiktigt.

Anna Munkstierna, född 1983 – Ägare, Koola Kidz Vaggeryd
På tre år har Anna expanderat sitt företag med tuff attityd till det tredubbla, hon engagerar sig för Vaggeryds utveckling och använder sin ställning som företagsledare för att samla in kläder till barnhem i Lettland.

Anna Zachrisson Dimitrievska, född 1982 – Ägare, Hotell Nissastigen
Entreprenören som tog över ett hotell efter konkurs och därefter drivit hotellet framgångsrikt och vinstgivande under 6 år med ökad beläggning på 41%. Med ett brinnande engagemang skapar Anna smarta samarbeten med allt från Ullared och High Chaparall till lokala föreningar.

Anna-Klara Lindell, född 1987 – Gruppchef, IKEA
Med rekordhöga betyg i IKEA:s medarbetarundersökning och en smittande entusiasm är Anna-Klara med och förbättrar företagets verksamhet, först på restaurangavdelningen och nu på logistikavdelningen.

Anne Sandstjärna, född 1981 Ägare och VD, VOX
På rekordtid och tack vare en enorm portion mod har Anne etablerat ett hotellkoncept som sticker ut såväl i Jönköping som nationellt. Det moderna VOX har under Annes ledning slagit budgetmålen för tre år framåt och gått från 17 till 60 anställda.

Beatrice Carpvik, född 1992- Varumärkesansvarig, Consid
På mindre än två år efter examen gick Beatrice från kontorsassistent till varumärkesansvarig på ett framgångsrikt IT-bolag. Med en förmåga att tänka nytt har Beatrice varit en nyckelspelare i att bolaget under 2015 blev Årets Marknadsförare i Jönköpings län.

Caroline Ringnér, född 1988 – Coach och ledare, Scouterna
Caroline är egenföretagare, projektledare, och har erfarenhet som enhetschef. Hon har även grundat och driver nätverket “Träffa Nytt Folk” i Jönköping med snart 3000 medlemmar och är styrelseledamot i Nykterhetsrörelsens förbundsstyrelse.
Elin Stjernholm, född 1981
Teamchef produktutveckling, Fagerhults belysning
Ingenjören som började sin karriär på Fagerhult för över 10 år sedan och under dessa år avancerat och tagit allt större ansvar. Idag är Elin en av nyckelpersonerna i utvecklingen av nya produkter på ett internationellt bolag.

Emma Ryd, född 1988 – Ägare, [ALL:TID] Salong
Emma har gått från att vara enskild frisör till att först starta en frisörsalong till att sedan öppna ytterligare en salong, allt detta på mindre än ett år. Idag har Emma 5 anställda och driver bolaget med en smittande entusiasm.

Emmilie Bard, född 1982 – Generalsekreterare, Ung kvinna
Emmilie har grundat den ideella organisationen Ung Kvinna som utvecklat ett mentorskapsprogram och erbjuder ensamkommande och nyanlända unga kvinnor en mötesplats och chans att finna förebilder som är integrerade i det svenska samhället. Utöver sitt engagemang i Ung Kvinna är Emmilie samtalscoach och praktiksamordnare på Lernia

Hillevi Magnell, född 1988 – VD, Smålands Skinnmanufaktur
På kort tid har Hillevi etablerat ett helt nytt varumärke och företag som blivit omskrivet såväl nationellt som internationellt. Med Jönköping som bas vågar Hillevi testa nya vägar och lanserar nya kollektioner med fingertoppskänsla och finess.
Ida Bergs, född 1981
Konsultenhetschef, Combitech
Ida verkar i en tekniktung bransch och har byggt upp ett nytt affärsområde i regionen där företaget tidigare enbart erbjudit tjänster inom inbyggda system och elektronik. Ida får toppbetyg i medarbetarundersökningar och driver aktivt förbättringsarbeten internt med fokus på att svetsa samman avdelningar och affärsområden på orten.

Ida Rydh, född 1983- Projektledare, Identx
Hemvändaren som på ett inspirerande sätt antagit utmaningen att etablera verksamhet på en ny ort. Med professionalitet som ledstjärna har Ida skapat nya kundrelationer, affärer och lett stora varumärkesprojekt som påverkar många människors vardag.

Jennie Wall, född 1983 – Regionchef, Nordic Wellness
Från en klubb och enda anställda i Jönköpingsregionen till 10 klubbar, 16000 medlemmar och 200 anställda på endast 5 år. Med fokus på lönsamhet och teamanda bidrar Jennies ledarskap till att förbättra folkhälsan i regionen.

Jenny Kvarnlöf, född 1981- Marknadsansvarig, Hestra-Handsken
Med varsam hand och respekt för ett anrikt företagsarv har Jenny varit drivande i att bygga upp en ny marknadsavdelning samt varit med och vidareutvecklat ett spännande varumärke.

Jessica Manly, född 1988- Tränare, herrarnas A-lag Vaggeryds HK
Från sist till tvåa i tabellen på två år. Med stort engagemang och hjärta leder Jessica herrar i åldrarna 18-45 år på ett uppskattat vis. “Att vilja är att kunna” är Jessicas ledstjärna när hon bland manliga domare och tränare sticker ut.

Johanna Severed, född 1980 – Verksamhetschef, Riksbyggen
Med en bakgrund som pjäsplutonbefäl inom det militära och som ekonom har Johanna antagit utmaningen att leda en verksamhet inom byggservice, drift- och energi samt ekonomi. Johanna beskrivs som en inspiratör och har bland annat bedrivit omfattande förändringsarbeten.

Karin Staberg, född 1982
Butikskommunikationschef, Erikshjälpen Second hand Butiker
Genom att driva utvecklingen av nya butikskoncept är Karin med och skapar stolthet och bättre förutsättningar för en verksamhet med välgörenhet i fokus. Människor som stått långt ifrån arbetsmarknaden får en inspirerande arbetsmiljö och Karins arbete har varit en stark bidragande faktor till att Erikshjälpen gått från att vara loppis till att bli Sveriges ledande secondhandkedja.

Linda Johansson Grandt, född 1984 – VD/ägare, Hotell Taberg
Endast 20 år gammal köpte Linda Hotell Taberg som hon sedan dess genom totalrenovering och hårt arbete fått att blomstra. Genom att arrangera evenemang och utveckla hotell och restaurang är hon en värdefull ledare som får Taberg att leva.

Madelene San Roman, född 1981 – Affärsområdeschef, Yellon
Som del av ledningsgrupp och styrelse samt chef för ett stort antal personer har Madelene varit drivande i att bygga ett affärsområde med verksamhet på flera orter i landet. Genom att bygga broar mellan affärsområdena har Madelene bidragit till att effektivisera arbetsflöden och ta bort onödig hierarki och administration. Hon brinner för jämställdhetsfrågor, både privat och i yrkeslivet.
Malin Skarp, född 1987
Kvalitetschef, Husqvarna AB
Malin har varit drivande i att stärka Husqvarnas kvalitetsarbete och har bidragit till att kvalitetsindex på tre år förbättrats avsevärt. Hon har förnyat arbetssätt och beskrivs som en förebild på ett globalt företag.

Maria Göransdotter Lindén, född 1985 – Marknadschef, Scandinavian Photo
Med ny strategi, hårt arbete och teamwork har Scandinavian Photo under Marias ledning förnyat marknadsföringen. Hon har skapat nytänkande samarbeten med Fryshuset och Crazy Pictures. I en mansdominerad bransch har hon varit drivande i att införa en ny 50/50-policy som innebär att alla som genomför events i företagets lokaler ska ha en jämn könsfördelning.

Maria Stigsson, född 1983 – Ridskolechef, Vissmålen 4H
Genom att satsa på kvalitet, säkerhet och kompetens har Maria med sunda ekonomiska resultat lyckats fördubbla verksamheten på ett viktigt besöksmål i regionen. Hon för också verksamheten ut på länets äldreboende och vågar jobba gränsöverskridande.

Samantha Akdogan, född 1994 – Ungdomsledare, Underground
Samantha har startat en dansverksamhet i Jönköping och Norrahammar, varit med och byggt upp en stor danshall på Råslätt, byggt upp nätverket Undergrounds stora tjejverksamhet, utvecklat ledarskolor och utlandsresor för 17-25-åringar. Samantha är redan vid 21 års ålder en förebild för många människor.

Sara Gard, född 1980 – Projektledare, Husqvarna
Sara är ingenjören som nyligen gått från imponerande insatser på VSM Group till nya utmaningar på Husqvarna. Förutom att vara en uppskattad projektledare med lyckade symaskinslanseringar i bagaget har hon tagit initiativ till “Introduce a girl to engineering day” inom ramen för Womengineering.

Sara Rudenstam, född 1987 – Företagare, Formbruket
Från studentprojekt till driven företagare med omskrivna och omtalade kollektioner som Vera Novis visar Sara att det går utmärkt att skapa möbler med Jönköping och Sverige som bas.

Therese Silvander, född 1981
Projektledare Energikontoret och volleybolldirektör KFUM Jönköping
Therese har skapat en regional samverkansplattform för hållbart resande som inte funnits tidigare samt innehar rollen som nationell samordnare för hållbart resande och transporter för Energikontoren Sverige. Hon har även blåst nytt liv i volleybollen i Jönköping och etablerat den globala rörelsen Cykelköket i Jönköping, vilket syftar till att höja cykelns status i samhället.

Tina Gardestrand, född 1984 – VD, Citykoll
Tina är företagare och kulturkämpe med många järn i elden. Hon driver produktionsbolaget Tinygold Productions, Hembruket Stylingbyrå samt är VD för Citykoll, som synliggör länets evenemangsutbud. Därtill har hon varit med och arrangerat Freeshop Tokeryd som förser nyanlända med kläder. Tina är en av de drivande krafterna i att skapa innehåll i det kreativa och kulturella Jönköping.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load