36 procent fler egenanställda i Jönköpings län

Antalet egenanställda har ökat med 36 procent på bara ett år i Jönköpings län. 

Även i resten av landet ökar egenanställningarna snabbt och 2015 var över 18 000 personer egenanställda i Sverige. Det visar ny branschstatistik som Novus sammanställt för branschorganisationen Egenanställningsföretagen. 

– Det är en dramatisk ökning av egenanställningar som skapar allt fler nya jobb iJönköpings län och Sverige. Många vill kunna driva egen verksamhet, men slippa den administrativa börda som ett eget företag innebär, säger Stephen Schad, ordförande Egenanställningsföretagen i ett pressmeddelande.

Egenanställning innebär att man fakturerar utan att ha ett eget företag genom att ansluta sig till ett egenanställningsföretag. Egenanställningsföretaget fakturerar uppdragsgivaren och är arbetsgivare under uppdraget.

Antalet egenanställda i Jönköpings län ökade från 64 personer 2014 till 87 2015 – en ökning med 36 procent. I hela landet har egenanställningarna ökat med nästan 50 procent per år under de senaste fyra åren. Majoriteten av egenanställningarna finns i storstäderna, men antalet ökar snabbt i hela landet. De största procentuella ökningarna förra året var i Västra Götaland (101 procent), Blekinge (51 procent) och Västernorrland (50 procent).

– Det är en väldigt positiv utveckling. Samtidigt skulle egenanställningar kunna bidra till ännu fler jobb och företag om rätten till a-kassa för de egenanställda förtydligades. Här finns en möjlighet för politikerna att minska arbetslösheten med en enkel reform, säger Stephen Schad.

I dag finns en otydlighet kring de egenanställdas rätt till a-kassa som skapar otrygghet och leder till att människor som skulle kunna arbeta avstår från det av rädsla för att förlora sin ersättning. I slutändan beviljar a-kassorna ändå de flesta egenanställda a-kassa.

-----

No more pages to load