Anna-Lotta Svensson är drivkraften bakom det nystartade företaget Rädda Maten. Foto: pressbild

Anna-Lotta lämnade modeindustrin för att rädda maten

Bara i Jönköpings city slänger restaurangerna 500 lunchportioner varje dag. Onödigt, menar Anna-Lotta Svensson, som är drivkraften bakom det nystartade företaget Rädda Maten, med syftet att minska matsvinnet från caféer och restauranger.

Den 24 januari räknas som Sveriges fattigaste dag, det vill säga den dag då svenskarna har som minst pengar i plånboken. Men en ny tjänst gör att vi ändå kan ha råd att äta restaurangmat, det menar Anna-Lotta Svensson, hjärnan och drivkraften bakom det nylanserade projektet Rädda Maten. På hemsidan kan vem som helst köpa take-awaymat från caféer och restauranger till halva priset i Jönköping.

– Det är en win-win-situation för alla parter. Restaurangerna slipper slänga mat, kunderna spar pengar och alla gör en insats för en bättre miljö, säger Anna-Lotta Svensson.

Jobbar aktivt för ett hållbart samhälle

Idén föddes när Anna-Lotta Svensson, som tidigare var verksam inom modeindustrin, fick upp ögonen för miljöproblematiken i världen. Hon bestämde sig för att lämna modeindustrin för att istället jobba aktivt för ett mer hållbart samhälle.

Hon lät göra en undersökning som visade att bara i Jönköpings city slängs 500 vällagade lunchportioner varje dag.

– Det är varken hållbart eller försvarbart. Med Rädda Maten kan alla bidra till en bättre miljö, samtidigt som det är smart för plånboken, säger Anna-Lotta Svensson.

Köp online och hämta som take away

Rädda Maten fungerar så att restauranger och caféer som inte har blivit av med tillagad lunch, bakverk, smoothies eller bröd lägger ut sina erbjudanden på hemsidan räddamaten.se. Där kan sedan vem som helst gå in och se dagens aktuella erbjudanden, köpa online och sedan hämta ut maten som take-away i respektive restaurang. Priset är alltid halva det ordinarie.

”Bara vinnare i projektet”

Redan idag är närmare 40 restauranger och caféer anslutna till hemsidan och intresset är stort.

Förklaringen, menar Anna-Lotta, beror på att det bara finns vinnare i det här projektet.

– Rädda Maten är snäll mot plånboken, miljön och förbättrar restaurangernas ekonomi.

-----

No more pages to load