Fr v. Eriks Bearnaise tryffel / Tr3 apor cider / Kiviks fläderblomsvin. Foto: Press

Anmäls: Butikshyllornas 9 största matbluffar

Konsumentföreningen Äkta vara anmäler nu nio matvaruprodukter i svensk handel till respektive kontrollmyndighet. Här är hela listan och motiveringar till varför produkterna anses vara vilseledande.

I januari röstade svenska folket fram Eriks tryffelbearnaise till ”Årets matbluff”. Bakom antipriset står konsumentföreningen Äkta vara.

Sammantaget nominerades 40 produkter till utmärkelsen. Föreningen har nu valt att anmäla nio av dessa till respektive kontrollmyndighet, då de anses vilseledande.

Här är hela listan över matbluffar 2016 med tillhörande motiveringar:

Eriks Bearnaise tryffel
”Ger sken av att smaken kommer från tryffel, trots att denna utgör en minimal del. Att den egentliga smakkällan är konstgjord tryffelarom, framgår heller inte i ingrediensförteckningen. Den saknar dessutom den för bearnaise huvudsakliga ingrediensen smör.”

Tr3 apor cider
”Trots att det står ‘100% pallade äpplen’ utgör äpplena långt ifrån hundra procent av drycken, vilket det finns cider som gör, och de är dessutom inte pallade på något vis. Eftersom det är en alkoholdryck är innehållet hemligt för oss konsumenter, men tillverkaren medger i ett mejl till Äkta vara att drycken utöver äpple bland annat också innehåller vatten, socker och aromer.”

Fjällbrynt Messmör med smak av lingon
”Avbildar lingon och använder uttrycket ‘bärigt’ på förpackningen. Den innehåller dock inga lingon. Endast konstgjord lingonarom.”

Loka crush Hallon
”Framsidan visar bara bilder av hallon tillsammans med texten ‘innehåller 15 % fruktjuice’, vilket höjer kundens förväntan. Att det endast är 0,3 procent hallon (cirka 1,5 gram per flaska) ser man bara om man läser ingrediensförteckningen. Övriga frukter avbildas inte alls, vilket dock var fallet tidigare.”

Wernerssons pizzamix
”Står i osthyllan, har färgats och rivits som en ost och ska enligt påsen användas på samma sätt, men är ingen ost. De största ingredienserna är vatten, palmolja och modifierad stärkelse. Endast en mindre andel är ost. I varumärket på produkten kallar sig företaget dessutom för ‘ostmästare’.”

Kiviks fläderblomsvin (alkoholfri 0,5%)
”Kallas för vin trots att det troligen inte är mer än tio procent vin i, enligt Äkta varas kalkyl. Det är nämligen utspädningen och inte en avalkoholisering av vinet som har gett den alkoholfria alkoholhalten. ‘Utspätt äppelvin smaksatt med fläder’ vore därför ett mer passande namn.

Annas mandelpepparkakor
”Heter mandelpepparkakor, men innehåller ingen mandel. Trots det avbildas hackad mandel på förpackningen och även de avbildade pepparkakorna ser ut att ha fläckar av hackad mandel. Uttrycket ‘sedan 1929’ antyder dessutom någon form av originalrecept, trots det togs riktiga bitar av mandel bort ur receptet så sent som förra året.”

Arla Smör- & rapsolja Original
”Namnet antyder att det bara är smörolja och rapsolja i produkten, men dessa utgör bara cirka 75 procent. Resten är andra oljor och fetter. Med tanke på namnet är dessutom smörhalten, åtta procent, synnerligen låg.”

Rydbergs Bearnaise
”Saknar den för bearnaise huvudsakliga ingrediensen smör.”

-----

No more pages to load