Till vänster: Raine Wermelin, Director på Porsche Sverige. Till höger Jacob Tveraabak, koncernchef på Bavaria Nordic. Foto: Press

INTERVJU: Därför storsatsar Porsche i Jönköping

Som Jaffärer kunde skriva om under söndagen, öppnar en av nordens största bilaktörer, norska Bavaria Nordic ett komplett Porsche-center i Jönköping.
Den nya anläggningen beräknas stå klar efter sommaren 2018. Var anläggningen skall placeras vill Bavaria Nordics koncernchef, Jacob Tveraabak inte avslöja.

– Jag kan inte säga det ännu. Vi har ett par alternativ som vi tittar på, men av hänsyn till de vi förhandlar med vill jag inte säga var.

Det blir alltså norska bilgiganten Bavaria Nordic, som får uppdraget av Porsche Sverige att bygga en ny fullserviceanläggning i Jönköping, den nionde i Sverige.

Bavaria omsätter idag över 6 miljarder norska kronor och har utöver Porsche även BMW, Mini och Kia i sitt program. Men i Jönköping är det en fullskalig satsning på Porsche som gäller.

– Vi hade en lång och bra dialog med Porsche Sverige. Bidragande orsaker till att vi fick uppdraget var att vi har erfarenheter från våra tre anläggningar i Norge, som sammanlagt står för mer än 40 procent av all Porscheförsäljning i Norge, menar Tveraabak.

Försäljningsrekord för tyska lyxbilmärket
Den tyska sportbilstillverkaren har en rejäl medvind i Sverige nu. Förra året, 2016, sattes det försäljningsrekord då det registrerades 1 335 nya Porsche i Sverige. Det kan jämföras med de 550 bilar som var försäljningsrekord så sent som 2013. Det är mot bakgrund av detta som man nu väljer att öppna en ny fullserviceanläggning i Jönköping.

Jönköping ”strategiskt rätt”
Innan valet föll på Jönköping har Porsche Sverige gjort en mycket detaljerad kartläggning och analys av marknaden. Det säger Raine Wermelin, director på Porsche Sverige, till Jaffärer.

– Det är inte Porsche som bygger anläggningen utan det är återförsäljaren. Vi ser att Bavaria är beredda att satsa på orten och kan hjälpa oss att utveckla den lokala marknaden. Anledningen till att vi valde Jönköping bygger på en lång analys vi har gjort. Vi tittar dels på var våra befintliga och framtida kunder finns, dels var konkurrenternas kunder finns. Dessutom tittar man på var den vagnpark av befintliga Porsche finns för att underlätta servicen för våra kunder.

– Förenklat handlar det om att våra kunder inte ska behöva åka långt för att köpa bilen samt att våra befintliga kunder inte ska behöva åka långt för att serva den. Jönköping har helt enkelt potential att ge oss bra utveckling av verksamheten.

Har det förts diskussioner med lokala bilhandlare om att driva anläggningen?

– Vi kan inte gå in på enskilda namn. Vi för alltid en bred utvärdering och vi har fört dialog med många aktörer inom branschen. Det handlar det om vem vi ser är redo att göra den investering som krävs och vem av dem som passar bäst för Porsche.

”Ett femtontal nyanställningar”
Trots att det anläggningen öppnar först nästa sommar har arbetet med att rekrytera personal till nyckelpositioner redan påbörjat.

– Verksamheten skall ju byggas ut allt eftersom men när allting är uppe och snurrar rör det sig om cirka 15 nyanställningar, säger Wermelin.

Hur stor blir anläggningen?

– Det är upp till återförsäljaren att avgöra. Det jag kan säga är att det beror till viss del hur tomtens utformning ser ut. Givetvis finns det ett koncept hur ett center ser ut och då pratar man om hur många utställningsplatser det finns för nya och begagnade bilar och hur många verkstadsplatser det finns.

Kan du beskriva vad en fullserviceanläggning är?

– Det innebär att man är auktoriserad att sälja nya Porsche-bilar och driva en Porsche-verkstad. Det innebär också såklart att man kan säga begagnade Porsche-bilar och serva dem, säger Raine Wermelin avslutningsvis.

Fakta, Bavaria Nordic
– Grundades 1996 av John Arild Ertvaag, Knut Øgreid, Svein Strøm og Steinar Olsen. De två förstnämnda är idag fortfarande ägare av koncern.
– I koncernen finns bilmärkena BMW, Mini, Kia (endast i Sverige) och Porsche.
– Huvudkontoret ligger i Stavanger.
– Koncernen leds av Jacob Tveraabak.
– 2016 omsatte bolaget över 6 miljarder norska kronor.
– Bavaria Nordic har 700 anställda.
– Inom kort kommer Bavaria Nordic att byta namn till Miklagruppen.

Källa: DN.no

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load