Sarah Sinclair Foto: Mattias Landström

Stjärnsäljarens väg till toppen

Tjänsteförsäljning har varit en röd tråd genom Sarah Sinclairs, 34, arbetsliv. För fjorton år sedan började hon som resesäljare på Ticket resebyrå och i dag är hon regional försäljningschef på Schibsted Annonsdax Local Media. Hon är dessutom en av de nominerade till Årets unga ledande kvinna.

– När man tycker att något är roligt så går det ofta ganska bra, säger Sarah Sinclair.

Som trebarnsmamma och regional säljchef på Schibsted Annonsdax Local Media är Sarah Sinclair ett levande bevis på att det går att kombinera en lysande karriär med familjeliv.

– För mig har det egentligen aldrig varit viktigt att bara göra karriär. Jag hade aldrig valt det före att skaffa familj, utan jag vill göra allt. Och det kan jag tack vare att vi är ett bra team både hemma och på jobbet.

Började sin karriär på Ticket

Som 20-åring började Sarah Sinclair sin säljkarriär som resesäljare på Ticket resebyrå i Jönköping.

– Medan andra åkte iväg på de där backpacking-resorna satt jag och bokade resorna.

Det var under sin tid på resebyrån som Sarah Sinclair fick upp ögonen för försäljning.

– Då tänkte jag ”gud vad kul, det här ska jag fortsätta med”.

Hon kände dock ganska snabbt att hon ville jobba mer proaktivt och ge sig ut och träffa kunder och bygga relationer.

Sarah Sinclair fick en anställning på Atlantis Spa inom företagsfriskvård och var bland annat med och öppnade Atlantis Spa i Huskvarna och Habo.

– Jag fick åka runt på en massa företag och sälja träningskort och  kostföreläsningar. På så sätt fick jag mycket kontakter i staden.

Fick drömjobbet

När Rix FM sökte en lokal radiosäljare i Jönköping var Sarah Sinclair inte sen med att söka tjänsten.

– En vän till en vän hade varit radiosäljare och jag hade alltid tyckt att det lät så kul. Så när jag fick chansen sökte jag direkt och jag hade turen att få jobbet.

“Det var som att komma hem”

Sarah Sinclair beskriver den nya arbetsplatsen som att det var som att komma hem.

– Där var allt uppbyggt på en säljorganisation. Man jobbade tillsammans i team mot gemensamma mål och budgetar.

Hon lyfter sin dåvarande chef som en stor inspirationskälla till sin egen nuvarande yrkesroll.

– Jag har verkligen haft turen att ha bra chefer som har gett mig utrymme att utvecklas. Jag är en person som verkligen vill utvecklas. Som när jag jobbade på radion och kände att ”det går bra, men det händer ingenting”, då skickade chefen iväg mig på en pitch-tävling i Köpenhamn. Jag har hela tiden fått nya utmaningar och det är säkert mycket därför jag har stannat så länge på varje ställe.

På radion stannade Sarah Sinclair i sex år innan hon fick erbjudande om att vara med och starta upp den lokala satsningen på TV3. Där stannade hon i tre och ett halvt år.

“Som klippt och skuret för mig”

I dag är Sarah Sinclair regional försäljningschef på Schibsted Annonsdax Local Media i Jönköping, Norrköping, Linköping, Växjö och Kalmar. I säljportföljen har hon Aftonbladet.se, Svenska Dagbladet, Jmini och Jaffärer.

– Det var egentligen en slump att jag hamnade här. Jag hade hört att man sökte en person som skulle bli platsansvarig men var nöjd där jag var. Jag förstod inte vad jobbet innebar innan jag träffade ledningen. Då kände jag att det här är ju som klippt och skuret för mig.

För sin nuvarande yrkesroll har hon blivit nominerad till Årets unga ledande kvinna; för att ha ökat verksamhetens försäljning kraftigt på kort tid och skapat nya intäktsmöjligheter.

Vilka egenskaper gör dig till en bra ledare?

– Jag tror att jag är bra på att få med mig folk. Att inspirera och engagera människor och få dem att känna sig sedda och delaktiga i de beslut som tas.

Vad skulle det betyda för dig att vinna utmärkelsen?

– Det skulle vara en kvitto på att det man gör är bra. Man vinner ju även en styrelseutbildning och det skulle jag gärna vilja vinna, för det vore intressant att lära sig mer om det. Men det är otroligt många som är med som är hur duktiga som helst.

Lyfter en viktig fråga

– Utmärkelsen lyfter en fråga som som jag tycker är väldigt viktig. Ett medvetet, smart företag bör ha en mångfald. Inte bara i kön utan också när det gäller bakgrund. Detta för att kunna förstå marknaden och för att kunna ha fler olika synvinklar vilket leder till bättre beslut. Tänker alla likadant kommer man aldrig kunna utvecklas. De olika fördelarna som generellt finns hos kvinnor och män leder ofta till bättre affärer, trevligare arbetsklimat och bättre utveckling för företaget.

-----

No more pages to load