Anna Gillek Dahlström från Svenskt näringsliv, Veronica Ekdahl som driver secondhandbutiken Busfrö och Anne Bjarnle på Nyföretagarcentrum i Jönköping. Foto: Tobias Karlsson

Alltfler kvinnor startar företag i Jönköping

Jönköping ligger fortfarande under riksgenomsnittet för kvinnliga företagare. Men det senaste året visar ändå på en ökning, där länet avancerar fem positioner i den nationella rankingen.
   – Vi har legat extremt i botten, men nu ser vi att vi kravlar oss sakta men säkert uppåt, säger Anna Gillek Dahlström på Svenskt näringsliv.

Det är fortfarande få personer som startar nya företag i Jönköpings län. Andelen nyföretagsamma personer per 1 000 invånare var förra året nio procent i Jönköpings län. Det är två procentenheter under riksgenomsnittet.

Det senaste årets statistik gällande företagsamhet i länet presenterades av Svenskt näringsliv och Nyföretagarcentrum på tisdagen. I statistiken, som hämtats från kreditupplysningsföretaget UC, framgår även att Jönköping fortfarande ligger under riksgenomsnittet gällande kvinnliga företagare.

Samtidigt visar trenden på en ökning av nyföretagare i Jönköping bland kvinnor och unga. Vad gäller kvinnor avancerade länet förra året fem placeringar i rankingen över nyföretagsamhet i Sveriges län.

– Vi har legat extremt i botten, men nu ser vi att vi kravlar oss sakta men säkert uppåt, säger Anna Gillek Dahlström på Svenskt näringsliv.

Förklaringen till att kvinnligt företagande är lågt i Jönköping hänger enligt Gillek Dahlström samman med den långa traditionen av industri- och teknikföretag i regionen, som dominerats av män. Hon tycker det behövs fler kvinnliga förebilder bland entreprenörer.

– Det kommer få fler tjejer att tänka ”kan hon så kan ju jag”.

Ett exempel på en kvinna som vågat ta steget att starta eget är Veronica Ekdahl, som driver secondhandbutiken Busfrö i Jönköping, där statistiken presenterades på tisdagen. Hon berättar att hon själv drivs av utmaningar och var förberedd på att resan med eget företag skulle bli tuff.

– Skulle jag ha velat ha en Porsche hade jag nog blivit Ica-handlare i stället, säger hon.

-----

No more pages to load