Krögarnätverket Taste Jkpg går nu in på sitt andra verksamhetsår. T v Kent Ly, ordförande. Foto: Jmini / Kent Ly

Restaurangägare i unikt samarbete – så ska de lyfta Jönköping

Krögarnätverket Taste Jkpg har som syfte att gemensamt utveckla restaurangnäringen i Jönköping. Nu går föreningen in på sitt andra verksamhetsår.
   – Det här är historiskt och unikt, säger ordförande Kent Ly.

Förra veckan höll krögarnätverket Taste Jkpg sin årsstämma. Kent Ly, som är föreningens ordförande, beskriver det hela som en historisk händelse.

– Det var nu ett år sen vi hade vårt första årsmöte. Det här är historiskt och unikt i den meningen att det aldrig tidigare funnits en restaurangförening [i Jönköping] som varit i gång så länge.

Syftet med Taste Jkpg är att utveckla restaurangnäringen i Jönköping. Nätverket har i dag ett 20-tal medlemmar, exempelvis samtliga Jönköpingskrogar som kom med i senaste upplagan av ansedda White Guide. Enligt Ly är fler på väg in.

– Första året var målet att etablera för att få en bra grund. Och nu har vi fått en väldigt bra grund att stå på, en stabilitet som vi har uppnått. Nu är fas två det här året att öka medlemsantalet, så vi blir fler som är med och bidrar i det här långsiktiga arbetet.

– Vi har lyckats få bra bredd på olika typer av verksamheter. Kravet är att man är med i branschorganisationen Visita. Det är egentligen en slags kvalitetsstämpel. Man vet att man samarbetar med krogar som gör rätt för sig och har schyssta villkor för sina anställda.

Under första året har nätverket också inlett samarbeten med bland andra Destination Jönköping, näringslivsavdelningen i Jönköpings kommun och Elmia. Det har även etablerat samarbeten med olika lokala producenter.

Ett sätt att utveckla restaurangnäringen i Jönköping är enligt Kent Ly att vara en samtalspartner till kommunen i olika frågor. En av nätverkets hjärtefrågor är att skapa större möjligheter för restaurang- och caféägare att bedriva uteservering. Där återstår fortfarande en del arbete, anser Ly.

– Vi tycker kostnaden för uteservering är alldeles för hög i Jönköping. Jönköpings mål är att vi ska ha Skandinaviens attraktivaste stadskärna. Då måste man ju se till att det blir förutsättningar för det.

Enligt nätverket borde Jönköping ta efter Köpenhamn i den här frågan och slopa avgiften helt. Nätverkets inställning är att en sådan förändring skulle finansiera sig själv i form av nya arbetstillfällen och tillväxt. Ly tror också det skulle föra staden närmare det ovan nämnda målet i Stadsbyggnadsvisionen.

– Genom att ta bort uteserveringsavgiften får vi fler uteserveringar, vilket ger mer liv och rörelse i stadskärnan. Detta i sin tur ger en känsla av sommarstad, säger Ly.

-----

No more pages to load