Foto: Holmgrens foto

Kocken som brinner för udda matlagningstekniker

Emanuel Ryd, 26 år, började sin matlagningskarriär som diskare och servitör för drygt tio år sedan. I dag är han hjärtat i Ryds Mat som erbjuder spännande matlagning framför gästernas ögon.

 

– Vi jobbar med udda matlagningstekniker. Det finns säkert fler duktiga leverantörer som lagar maten på plats, men jag har inte hört om någon annan som tillagar lamm från Bårarp i en lerkruka eller som flamberar Vätteröring på saltsten. Det tror jag är ganska unikt, säger Emanuel Ryd.

Ryds Mat och catering startade 2013 och Emanuel Ryd visste från start att han var tvungen att laga maten på plats framför gästerna för att kunna erbjuda riktigt bra kvalité.

– Idén kom när jag gjorde syrrans bröllop. För att kunna göra maten så bra som möjligt var jag tvungen att lösa det så att jag kunna laga maten på plats och servera gästerna nylagad mat. Det blir aldrig samma nivå på maten när man kör ut den i en värmebox, säger Ryd.

“Håller oss borta från de stora bovarna”

Konceptet har utvecklats genom åren och i dag erbjuder Ryds Mat allt från kompletta bröllopspaket, grismiddagar och företagsevent till “hemma hos”- matlagningskurser.

– I dag har vi hittat vår matidentitet. Vi jobbar med leverantörer som finns i Jönköpings närområde. Vi vill hålla oss borta från de stora bovarna och satsa på de små lokala leverantörerna. Det ligger ett enormt arbete bakom Ryds Mat och våra lokal bönder, säger Ryd.

Vill bli kompletta inom bröllop

Till sommaren har Ryds Mat bröllop upp till öronen och bokningarna inför nästa års sommar har redan börjat trilla in.

– Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att jag skulle jobba med så mycket bröllop som jag gör. Men det har bara växt och i sommar är vi helt fullbokade på bröllop, säger Ryd och fortsätter:

– Vi har satt ihop två superduktiga personalteam som varje lördag kommer åka ut med en lastbil till ett bröllop där vi lagar maten på plats framför gästerna. Det som är häftigt är att vi satsar på udda matlagningstekniker som vi hoppas och tror att de allra flesta inte har sett förut. Vi försöker jobba mycket med öppen eld och vill inte vara så beroende av elektricitet, säger Ryd.

Företagets ambition är att bli helt kompletta inom bröllop när det gäller att stå till hands med allt från inbjudningskort och blommor till lokaler och fotograf. Redan i dag är de en bra bit på vägen.

Vad drivs du av?

– När man har slitit som ett djur hela dagen på en fest och kommer hem och känner att man har levererat något riktigt bra. Den kicken drivs jag av. Jag inspireras av de som sliter varje dag för att göra något genuint – när man ser att äkthet och kvalité går före pengar, säger Ryd.

Och just det tankesättet tycks genomsyra Ryds Mat. Menyerna anpassas efter vad Sverige har att erbjuda här och nu och man använder kött som kommer från mindre gårdar med bra djurhållning.

Var ser du Ryds Mat om fem år?

– Då är vi helt kompletta inom bröllop med en egen bröllopslokal. Vi försöker hela tiden tänka utanför boxen för att göra det fantastiskt för bröllopsparen. Det finns inga rätt och fel. I sommar har vi ett vikingabröllop med ett par som dyrkar Asatron. Vi kommer att leverera hela grisar. Det är kul när folk vågar göra något eget, säger Ryd avslutningsvis.

-----

No more pages to load