Foto: Fastighetsbyrån/Riksbanken

Så många har miljonlön i Jönköping

I Jönköping kan man tjäna betydligt bättre, än i övriga länet. I Jönköping hade 705 personer en årslön som översteg miljon kronor under 2015. Det är mångdubbelt fler än i Värnamo, där antalet personer med miljoninkomster är näst högst i länet.

Enligt en kartläggning som gjorts av nyhetsbyrån Siren är det betydligt lättare att bli miljonär på att arbeta, om man bor i Jönköping, än om man bor i någon annan del av länet.

Medan det i Jönköping för två år sedan fanns 705 personer vars årsinkomst översteg en miljon, uppgick antalet miljoninkomsttagare ”bara” till 145 personer i Värnamo, som är den kommun som ligger på andra plats på listan över de kommuner med flest höginkomsttagare i Jönköpings län.

Att antalet kommuninvånare som tjänar sjusiffriga belopp är så stort, beror på att klyftorna mellan hög- och låginkomsttagare ökat i Sverige. Men också på att de som har fast jobb haft en bra löneutveckling de senaste åren.

– Under de sista decennierna har de flesta med en fast anställning haft en väldigt positiv inkomstutveckling. Effekten har förstärkts för dem som också har ägt kapital, eftersom kapitalinkomsterna har stigit kraftigt under perioden, förklarar Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi, verksam vid Institutet för näringslivsforskning, för Nyhetsbyrån Siren.

I Sverige som helhet, har antalet personer med en inkomst på över en miljon mer än fördubblats de senaste tio åren. Knappt en procent av Sveriges befolkning, cirka 77.000 personer, hade en inkomst som översteg en miljon 2015. Tillsammans tjänade de 122 miljarder, vilket ger en snittinkomst på 1,6 miljoner kronor per person.

Så många har miljonlön i Jönköpings län:

Jönköping: 705
Värnamo: 145
Gislaved:75
Eksjö: 64
Nässjö: 61
Vetlanda: 50
Tranås: 44
Habo: 36
Gnosjö: 33
Vaggeryd: 29
Mullsjö: 24
Aneby: 11
Sävsjö: 11

-----

No more pages to load