Till vänster: Försvarsmaktens nya lastbil från Rheinmetall Defence-MAN, som Skeppsbrons från Jönköping bland annat ska utföra service på. Till höger: Olof Johansson, platschef på Skeppsbrons.

Jönköpingsbolag tar hem militär jätteorder

Jönköpingsbolaget Skeppsbrons tar hem en ny order från tyska fordonstillverkaren MAN. Nu får man uppdraget att göra fordon leveransklara och utföra service på minst 1 000 fordon, som den tyska fordonstillverkaren skall leverera till Försvarets materialverk.

– Ett speciellt uppdrag, där det är upp till bevis och visa vad vi går för från första dagen, säger Olof Johansson, platschef på Skeppsbrons, till Jaffärer.

Nyligen stod det klart att Försvarets Materialverk (FMV) har valt tyska fordonstillverkaren MAN som huvudleverantör av tunga hjulfordon till det svenska försvaret.

Ett bolag i regionen som påverkas positivt av avtalet är Skeppsbrons. De har sedan 1980-talet varit en auktoriserad serviceanläggning för MAN och nu får Jönköpingsbolaget dels uppdraget att göra de första fordonen leveransklara, dels utföra service på minst 1 000 fordon.

– Det är rätt speciella fordon som kommer hit, många förberedda för montering av olika vapensystem på taket, pansarförstärkta och med drivning på både tre och fyra axlar, säger Olof Johansson.

Hur mycket avtalet är värt kan Johansson inte gå in på.

– Det är svårt att säga hur mycket det är värt. Eftersom vi inte vet hur eftermarknaden kommer att se ut så är det väldigt svårt att sätta ett värde på den, men vi vet att det kommer att betyda mycket för oss.

Är det i mångmiljonklassen?

– Jag kan inte säga några siffror, men det blir ett extra ben att stå på.

Är det aktuellt med några nyanställningar?

– Ja, men det är redan gjort. Vi har redan tagit höjd för det och tillsatt två nya tjänster.

Startar igång i augusti på allvar
Skeppsbron har haft personal nere i specialfabriken i Österrike för att lära sig det som är specifikt för militärfordonen. När det gäller MAN:s fordon i allmänhet är kunskapen redan hög.

Skeppsbrons i Jönköping, med verkstad även i Göteborg, har tidigare utsetts till MAN:s bästa anläggning i Sverige när det gäller kundnöjdhet.

Enligt ett pressmeddelande väntas det första fordonen innan semestrarna, men leveranserna beräknas ta fart i augusti.

Jönköpingsborna kan därmed räkna med att se många militärfordon rulla förbi Jönköping framöver.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load