Tomas Lundberg på Riksbanken förklarar vad som gäller. Foto: Riksbanken

Experten: Därför får butikerna vägra dina mynt

En del affärer tar endast emot ett visst antal mynt som blir ogiltiga från och med lördag. Och enligt lagstiftningen har de sin fulla rätt att göra så.

– Ja, varje handlare har lagstiftningen på sin sida i det här fallet, de kan välja om de vill ta emot kontanter eller ej, men det bör tydligt framgå innan man handlar, säger Riksbankens presschef Tomas Lundberg till Linköping News.

Gamla mynt gäller till och med nu på fredag och även om en affär tar emot kontanter kan de själva välja hur mycket de vill ta emot. En del affärer har valt att endast ta emot 24 eller 22 mynt av de utgående mynten. Och även det är okej.

– Även det kan varje enskild butik eller näringsidkare själv avgöra, alltså hur många mynt de vill ta emot, säger Tomas Lundberg.

Så för er som sitter med utgående mynt är det bara att sprida ut ert handlande över flera butiker. Nu på fredag är det sista dagen att betala med mynten. Men det finns en möjlighet till om ni skulle hitta en pengapåse någonstans där hemma. Fram till och med 31 augusti kan man sätta in mynten på ett bankkonto.

Mynten som sjunger på sista versen och som bara gäller till och med fredag är den nuvarande enkronan, femkronan samt gamla tvåkronor. Tiokronan kommer däremot att vara kvar oförändrad.

Tips från Riksbanken

Många banker tar emot mynt enbart från sina egna kunder. Det kan förekomma avgifter och det kan finnas önskemål om hur mynten ska sättas in. Det går inte att växla in gamla mynt mot nya sedlar eller mynt, utan mynten måste sättas in på bankkonto (i butiker kan man få ett tillgodokvitto). Kontakta därför banken, växlingskontoret eller butiken för mer information om hur myntinsättningen går till just där.

Det kan vara svårt för banker, växlingskontor och butiker att ta emot stora mängder mynt, särskilt när vi börjar närma oss slutet av utbytet. Vänd dig till din bank eller butik för mer information.

-----

No more pages to load