William Axelsson på nystartade FC Bryggeri, som är en del av Jönköpingsbolaget FC Gruppen. Foto: Hanna Sjöberg / FC Gruppen

Ölet från Jönköping gör rikssuccé

När William Axelsson på FC Gruppen för två år sedan kom på idén att framställa ett eget ölmärke såg han det mest som en kul grej. Nu har ölet Arne gjort succé i hela Sverige och nyligen blivit prisat av tidningen Café.

– När vi beställde första batchen på 3000 ölflaskor sålde de slut på två dagar. Vi hade räknat med att det kanske skulle ta ett år, och att vi skulle få dricka upp det själva om det inte sålde, säger William Axelsson.

Succén för ölet Arne var oväntad och plötslig, men försäljningen har stadigt hållit i sig sedan dess. Nyligen kom ölet på andraplats när tidningen Café utsåg Sveriges godaste sommaröl.

– Jag skulle beskriva Arne som ett femprocentigt, ljust sommaröl. Det innehåller omältat korn som vi tagit ifrån Tenhult, säger William Axelsson.

Även etiketten, som formgivits av William själv tillsammans med Erik på Henrix Grafiska i Huskvarna, blev utsedd till en av de snyggaste öletiketterna i Sverige.

Tar verksamheten helt i egna händer

Ölet bryggdes de två första åren i samarbete med Jönköpings bryggeri, men sedan en månad tillbaka har FC Bryggeri AB, en del av FC Gruppen AB, tagit över produktionen helt.

– För att säkra att ölet håller en jämn och hög kvalitet så bryggs det på ett större bryggeri i Eskilstuna, förklarar William Axelsson.

Profilen som gjort namn åt ölet och vars ansikte pryder etiketten har stark anknytning till företaget och dess historia. Arne Bohman var morfar respektive far och svärfar till William, Catrin och Håkan som tillsammans äger FC Gruppen. Han blev känd för att ha startat den första nattklubben i Småland, i Rosengallerian, Huskvarna. Arne drev också Brunstorps Värdshus som då var Sveriges största rastplats.

FC Gruppen startade 1993 i Jönköping och driver Restaurang Guvernören, Restaurang Arken, Sajens mat & möten, Restaurang Spira och VY skybar & restaurang.

Bryggeriet satsar nu vidare på succéölet och planerar att lansera en IPA i slutet av sommaren. 

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load