Sofia Friberg har skapat en ny sorts järntablett som gör att användarna ska slippa biverkningar. Foto: Pressbild

Hon skapar framtidens järntillskott

Sofia Friberg från Tranås har använt sina kunskaper som molekylärbiolog och sin yrkeserfarenhet i läkemedelsbranschen till att skapa en ny form av järntablett.

– Målet är att vi ska bli ett av de främsta järntillskotten i Sverige inom ett år, säger Sofia Friberg.

År 2015 startades företaget Innovative Health Sweden av Sofia Friberg, som erbjuder en helt ny form av järntablett. Sofia är i grunden molekylärbiolog och har i tio år arbetat inom läkemedelsindustrin. 

– Det som fick mig att våga ta steget var att jag gillar utmaningar. Ekonomin har såklart varit en tuff del, men envishet är min största drivkraft, säger Sofia Friberg i ett pressmeddelande.

Nu är hennes bolag en del av Science Parks inkubatorsprogram. Järntabletten kallas Winst Iron och till skillnad från andra järntillskott som tas upp i tarmen så smälter den på tungan och användarna slipper därför magproblem som är en vanlig biverkning. 

Använder sina egna erfarenheter av anemi

Sofias har själv haft problem med anemi, blodbrist, som blev värre med åren. På grund av magbesvär hon fick av traditionella järntabletter slutade hon ta tillskotten, vilket ledde till många dagar av total utmattning.

– Jag förstår mina kunder och hur matta de är när järntabletterna de fått på recept inte fungerar. När jag pratar med kunderna kan jag försöka peppa och motivera, för jag vet hur hopplöst det kan kännas. Den personliga kontakten är extremt viktig och hos många e-handlare är det svårt att få tag i någon att prata med, säger Sofia.

Sofia kom i kontakt med Science Park genom Almi som tipsade om inkubatorsprogrammet, där tillväxtbolag kan få stöd i affärsutvecklingsprocessen.

Genom Science Parks investerarnätverk fick Sofia kontakt med en privat investerare, Hans Franzén, som nu är delägare i bolaget. Målet är att anställa inom kort.

Hoppas komma in på apoteken

Innovative Health Sweden, som har nominerats till utmärkelsen ”Årets Innovation” i Jönköpings län, siktar på att utveckla sin e-handel och komma in på apotekskedjorna i Sverige. Just nu pågår en studie tillsammans med Karolinska Institutet där Winst Iron testas av barnmorskor och forskare inom gynekologi.

– Målet är att vi ska bli ett av de främsta järntillskotten i Sverige inom ett år. För att nå dit behöver vi få människor att förstå hur järn tas upp i kroppen och varifrån biverkningarna kommer. Då blir det ett enkelt val för kunden, säger Sofia Friberg.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load