Erica Salonius på Esius Media. Foto: Alexandra Locking

Hon vill göra Jönköpings småföretag mer synliga

Erica Salonius, 23 år, brinner för Jönköpings näringsliv. Sedan några månader tillbaka driver hon Esius Media där digital marknadsföring är i fokus och hennes huvudsakliga målgrupp är små till medelstora företag i regionen.

– Jönköping är en tacksam stad att starta företag i och fler borde se det, säger Salonius.

Erica Salonius är Stockholmaren som, till skillnad från sina studiekamrater, valde att bosätta sig i Jönköping efter examen från Internationella handelshögskolan för två år sedan.

– Många undrade varför jag som är från Stockholm stannade kvar. Jag började fråga tillbaka; ”varför stannar inte du?”. Och då fick jag de där standardsvaren; ”det finns inga jobb” och ”det finns inga karriärmöjligheter”.

När Salonius påbörjade sina studier i Jönköping var planen att flytta tillbaka till huvudstaden. Men när hon såg den potential som Jönköping hade att erbjuda valde hon att satsa här istället.

I januari i år startade hon företaget Esius Media med kontor på Brunnsgatan i Jönköping. Hennes långsiktiga mål handlar om att göra Jönköpings småföretag mer synliga.

– Jag vill vara ett alternativ för småföretagare att kunna synas. Jag är en extern marknadsavdelning med fokus på det digitala, för det är dit uppmärksamheten är riktad, säger hon och fortsätter:

– Jag tror att det är jätteviktigt för en småstad som Jönköping att visa att det finns fler företag här än de stora som syns. Det finns ju hur många som helst. Varför finns inte Gnosjöandan i Jönköping?

Attraktivt för studenter

Ett av hennes delmål är att göra Jönköping mer attraktivt för examinerade studenter eftersom många inte ens överväger att ta ett jobb i staden.

– Tänk om 70 procent av alla studenter som studerar här bestämmer sig för att stanna kvar i två år, det hade gjort så mycket för utvecklingen av staden. För nu upplever jag att det är en riktig brain drain här. Vi får in en massa kompetenta människor som lär sig hur mycket som helst och sedan sticker de. Vad ska vi göra för att hålla kvar dem? Mitt bidrag är att visa upp att det finns jobb här och att det finns möjligheter.

– Jag är ju själv småföretagare, och vilket fantastiskt stöd jag har fått här. Jag tror inte att jag hade kunnat starta upp någon annanstans än i Jönköping. Jönköping är en tacksam stad att starta företag i och fler borde se det. Det är ju helt fantastiskt och verkligen något att skryta om.

Salonius beskriver sig själv som en positiv och målinriktad person som vill mycket.

– Jag tycker det är skitkul att inspirera andra. Min största drivkraft ligger i att jag verkligen tror på småföretagare, Jönköping och digital marknadsföring. Det är himla roligt att driva eget.

Vill skapa nya arbetstillfällen

Om ett år hoppas Salonuis att företaget har vuxit så mycket att hon har möjlighet att skapa fler arbetstillfällen i Jönköping.

– Det är en dröm jag har. Tänk att kunna anställa någon. Det är typ det coolaste jag skulle kunna tänka mig. Att få skapa jobb. Då tycker jag verkligen att man ger tillbaka. Det vore fantastisk att kunna säga till de studenter som säger att det inte finns några jobb att ”titta här, jag har till och med skapat jobb”. Det hade varit så häftigt.

 

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load