Priserna på bostäder sjunker i Jönköping. Foto: Andreas Schander

Bopriserna i kommunen fortsätter att sjunka

Såväl bostadsrätterna som villorna har har minskat i pris de senaste tre månaderna i Jönköpings kommun. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

I Jönköpings kommun har priset på bostadsrätter sjunkit med 3,3 procent de senaste tre månaderna. Priset på villorna har minskat med 3,9 procent, visar nya siffror som Svensk Mäklarstatistik presenterade på onsdagen.

Enligt flera bedömare har priserna nu stabiliserats efter den nedgång som påbörjades efter sommaren.

– De stabiliserade priserna leder till att alltfler köpare och säljare kommer överens prismässigt, vilket syns i det stora antalet affärer under februari. Samtidigt ser vi att vissa säljare fortfarande inte har vant sig vid den lägre prisbilden. Man hade väntat sig att den ökade efterfrågan inför de nya amorteringskraven skulle ge högre slutpriser, men eftersom den effekten var svag väljer många att dra tillbaka sina objekt från marknaden för att sälja senare i år, säger Marcus Svanberg, vd för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande.

Villapriserna har ökat sista året
Sett till prisutvecklingen det senaste året har bostadsrättspriserna i Jönköpings kommun minskat med 0,7 procent medan villapriserna har stigit med 2,3 procent.

– Vi räknar med att marknaden vänjer sig vid de skärpta amorteringskraven under våren, och så länge räntorna är låga tror vi på en stabil utveckling på bostadsmarknaden. Sannolikt kommer vi att se ännu fler bostadsaffärer och försiktigt ökande priser. Redan under de första två månaderna har Länsförsäkringar Fastighetsförmedling sålt fler bostäder än motsvarande period förra året, säger Marcus Svanberg.

Genomsnittspriset för en bostadsrätt i kommunen är 1 951 000 kronor och för en villa 3 415 000 kronor.

-----

No more pages to load