Foto: Mattias Landström

Förklaringen: Därför har Jönköpings restaurangsektor exploderat

De senaste tio åren har restaurangutbudet i Jönköping fullständigt exploderat. Nya krogar och koncept fortsätter alltjämt att ploppa upp i city. Något som samtidigt har skapat en stenhård konkurrens.

– För Jönköping gjorde vi en mätning på stadskärnan förra året. Det jag kan säga där är att Jönköping låg över snittet jämfört med vad andra stadskärnor presterar inom restaurangsektorn, säger Tobias Rönnberg, analytiker på HUI Research.

Som News berättat i en lång serie artiklar dyker ständigt nya restauranger upp i centrala Jönköping. Samtidigt har vissa typer av butiker och butikskedjor haft svårare att klara sig i cityhandeln, vilket delvis beror på den ökade konkurrensen från e-handeln.

Enligt Tobias Rönnberg, som är analytiker på HUI research, har restaurangbranschen nu haft en stark tillväxt under lång tid.

– Det beror dels på en beteendeförändring, att vi vill äta mer ute. Och dels på att restaurangmomsen sänktes 2012, säger han till News.

– För Jönköping gjorde vi en mätning på stadskärnan förra året. Det jag kan säga där är att Jönköping låg över snittet jämfört med vad andra stadskärnor presterar inom restaurangsektorn.

Rönnberg reser däremot ett frågetecken för hur lönsamheten ser ut för stadens restauranger.

– Frågan är om de kommer att vara hållbara över tid. Att det etableras så många restauranger kan också göra att det blir en tillfällig överetablering, säger han.

Jesper Lidhjelm Steén, som är vd för Jönköping city, har följt utvecklingen i stadskärnan på nära håll under lång tid. Han har också slagits av den starka tillväxten inom just restaurangsektorn.

Jesper Lidhjelm Steén. Foto: Mattias Landström
Jesper Lidhjelm Steén. Foto: Mattias Landström

– När jag började med det här för tio år sedan hade vi 15 eller 20 stycken caféer och restauranger i Jönköping. Nu har vi över 80. Så det är en enorm utveckling, säger han till News.

Lidhjelm Steén lyfter fram den fysiska utvecklingen av stadskärnan kring Atollen som en viktig bidragande faktor till att restaurangutbudet i staden exploderat på senare år.

– Sen har vi ett antal pigga och alerta entreprenörer som har kunnat nischa in sig med klockrena och lite olika koncept. Det som är positivt med restaurangutbudet i Jönköping är att vi har så många olika typer av restauranger.

– När vi tittade på Atollen från början så var det meningen att mycket av den ytan som i dag är café och restaurang skulle vara kommersiella butikslokaler. Men samtidigt som efterfrågan sjönk på sällanköpshandel så ökade efterfrågan på café och restaurang. Man såg att det blev en sådan fantastiskt trevlig mötesplats med solen och vattnet.

En stor del av ytan som i dag utgörs av restauranger och caféer på Atollen var ursprungligen tänkta som butikslokaler. Foto: Mattias Landström
En stor del av ytan som i dag utgörs av restauranger och caféer på Atollen var ursprungligen tänkta som butikslokaler. Foto: Mattias Landström

Det stora antalet restauranger i staden har samtidigt skapat en extremt tuff konkurrenssituation. Något som ställer oerhört höga krav på den som i dag startar nytt.

– Jag tror att ska man ge sig in och konkurrera och öppna ett nytt café eller en ny restaurang nu så måste man veta vad man gör. Det går liksom inte bara att öppna längre, utan man måste vara väldigt nischad med sitt koncept och sin målgrupp, säger Jesper Lidhjelm Steén.

Kent Ly, som är ordförande i krögarnätverket Taste Jkpg, håller med om att det i dag är svårt att lyckas med en ny restaurangsatsning i Jönköping.

– Samtidigt är den tuffa konkurrensen bra på ett sätt. Den har gjort att man måste göra det lilla extra och leverera. Så konkurrensen har nog medfört att kvaliteten överlag har blivit bättre, säger han.

Hur många restauranger tror du Jönköping klarar av?

– Ja, det är en bra fråga. Den får man ganska ofta i olika sammanhang. Till syvende och sist är det marknaden som avgör.

Hamburgerrestaurang stänger i city – nytt koncept på väg in

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load