Mikael Andersson, ordförande för Hooks Herrgård Hotell AB är nominerad till Guldklubban. Foto: Pressbild

Han kan bli Sveriges bästa ordförande

Mikael Andersson, ordförande för Hooks Herrgård, har blivit nominerad till Guldklubban 2017. Den 4 december avgörs det om han vinner riksfinalen.

I onsdags offentliggjorde StyrelseAkademien Jönköpings län tillsammans med Deloitte och SEB årets nominering till Guldklubban 2017 – en prestigefylld utmärkelse för förtjänstfullt ordförandeskap. Årets nominerade är Mikael Andersson, ordförande för Hooks Herrgård Hotell AB.

– Vårt mål i år har varit att lyfta fram en förebild för familjeägda företag i regionen som visar på den positiva utveckling ett företag kan uppnå tack vare ett professionellt, engagerat och strukturerat styrelsearbete där ordföranden har spelat en avgörande roll, säger Anna Carendi, ordförande för StyrelseAkademien Jönköpings län, i ett pressmeddelande.

Styrelseakademiens motivering:
StyrelseAkademien i Jönköpings nominerade kandidat verkar i en tuff bransch och har i sitt arbete som ordförande möjliggjort att ett familjeföretag skapat en 40 procent tillväxt under de tre senaste åren trots hård konkurrens. Vår nominerade ordförande har bidragit till att professionalisera styrelsearbetet i företaget genom att;

• Ta in ytterligare en extern styrelseledamot.
• Sett till att ett ägardirektiv finns på plats.
• Styrelsearbetet bedrivs aktivt, effektivt och regelbundet och strukturerat.
• Infört årlig styrelseutvärdering.

Ordföranden har framförallt bidraget till att ägarna har gjort mycket kloka investeringar och omstruktureringar i koncernen som bidraget till företagets framgång och tillväxt.

Mikael Andersson är en professionell ordförande som står för ordning och reda. Han har stor erfarenhet av hur ett aktivt, effektivt och strukturerat styrelsearbete skall bedrivas, framförallt inom familjeföretag. Han har också ett stort engagemang och är väl insatt i bolaget och dess utmaningar och möjligheter. Han är delaktig, lyhörd och lyssnar in familjens/ägarnas viljor och intentioner men är inte rädd för att utmana dem och att komma med ett utifrånperspektiv.

I juryn för den lokala nomineringen har följande personer ingått: Anna Carendi, ordförande StyrelseAkademien Jönköpings län, Sebastian Lundin, Deloitte AB, Annica Sjölin, SEB och Elisabeth Wagner, verksamhetsledare StyrelseAkademien Jönköpings län.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

FAKTA - GULDKLUBBAN

För att tydliggöra och öka medvetenheten om styrelseordförandens viktiga roll för ett effektivt och affärsinriktat styrelsearbete instiftade revisions- och konsultföretaget Deloitte och den ideella föreningen StyrelseAkademien 2005 utmärkelsen Guldklubban. Partner för Guldklubban är även SEB. Utmärkelsen delas ut varje år i två klasser, en för noterade och en för onoterade bolag, till ordföranden som är goda exempel på hur ordföranderollen har utövats i praktiken. År 2016 var det Eva Cederbalk, ordförande i Klarna respektive Anders Ullberg, ordförande i Boliden, som vann var sin klass.

Den 4 december sker prisutdelningen av utmärkelsen Guldklubban 2017 för noterade och onoterade bolag.

-----

No more pages to load