Här framtidsminglar Jönköpings affärselit på supereventet

På fredagen arrangerade Jönköpings kommun stor näringslivsdag på Elmia i Jönköping. Se News bildspecial från dagen.

På plats fanns ett 170-tal deltagare från näringslivet samt offentliga aktörer. Trendrapport om framtidens konsumtionsbeteenden, inspirationsföreläsning av rallyprofilen Tina Thörner, paneldebatt och rundvandring på Dreamhack var några av programpunkterna.

– Syftet med den här dagen är att inspirera, att ge ny kunskap till deltagarna och att vara en plattform för människor att nätverka och lära känna nya människor, säger Sven Rydell, näringslivschef på Jönköpings kommun, som berättar vidare:

– När det handlar om inspiration rör vi oss i olika områden, som framför allt är framtidsinriktade. Exempel på det är Charlotte Mattfolk från Cartina som pratade om olika framtidsscenarier och besöket vi kommer att göra på Dreamhack. Det är viktigt dels för att öppna dörrarna till framtidens generationer, dels för att få nya sätt att agera i näringslivet och i samhället i stort.

Vilka är de stora frågorna som ni annars arbetar med på näringslivsavdelningen nu?

– Det är samma frågor som företagen kämpar med. Dit hör bland annat kompetensförsörjning. Vi har en jätteutmaning i bygden eftersom det är en väldigt låg arbetslöshet. Det är naturligtvis positivt, men också ganska utmanande eftersom det begränsar företagens möjlighet att växa. Vi försöker vara en plattform där aktörer kan träffas. Bland annat arrangerade vi en jobbmässa i höstas, som är ett bra exempel på där företagare och arbetssökande kunde träffas.

Är det några särskilda sektorer som det råder stor arbetsbrist i?

– Nej, det råder egentligen kompetensbrist överallt i dag oavsett om du driver en restaurang eller heter Husqvarna AB.

Frågan om digitalisering har löpt som en röd tråd under dagen, hur långt framme ligger Jönköping?

– Det är svårt att ha en uppfattning om Jönköping generellt, men det man kan säga är att vi måste definitivt bli bättre på att ta till vara på att vi har världens största digitala festival i Jönköping två gånger om året. Vi måste hitta nya sätt att gifta ihop Dreamhack med Jönköping på ett mer omfattande sätt. Detta är något vi arbetar med. Jönköping University, Destination Jönköping och Elmia är andra aktörer som driver den här frågan. Vi jobbar alla med att försöka få Dreamhack att bli en motor i digitaliseringsfrågan.

Ser du några nya spinoff-effekter som Dreamhack genererar i anslutning till festivalerna?

– Dreamhack har själva en agenda hur de vill utveckla eventet. Det kunde man se redan i somras när de byggde upp en utomhusscen där det var öppet för vem som helst att komma in kostnadsfritt för att ta del av eventet. Andra exempel på synligheten är att vi hade en gamingbur inne i stan i somras och just nu har vi en DreamHackbuss, som rullar runt i stan och välkomnar besökarna, säger Sven Rydell, som avslutningsvis säger:

– Jag tror och hoppas att vi kommer få mer effekter av DreamHack faktiskt har sitt säte i Jönköping.

Se nedan News bildspecial från dagen.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

-----

No more pages to load