Foto: Pixabay

Jönköpingsborna ratar framtidsbilen: “Tar tid”

Andelen laddbara bilar av den totala personbilsparken ökar i länet. I slutet av 2017 rullade det 988 laddbara bilar i Jönköpings län. Men sett till den totala bilparken är det få som väljer att köra laddbart. Det visar nya siffror från Trafikanalys.

Bensindrivna fordon håller fortfarande ett fast grepp om Jönköpingsborna. I Jönköpings län är 59 procent av alla fordon bensindrivna. Trots att allt fler väljer en laddar bil utgör de endast 0,5 procent av den totala bilparken. I slutet av 2017 rullade 988 laddbara bilar, en ökning med 319 bilar på ett år.

Av samtliga bilar i Jönköpings län kunde 5,7 procent drivas med alternativa drivmedel som el, etanol och gas. Det är en ökning från 1,5 procent 2007. Samtidigt har andelen bilar som körs på bensin minskat från 89,9 till 58,9 procent.

Sett till hela landet dominerar fortsatt bensindrivna bilar, 58 procent, men andelen har minskat jämfört med föregående år. Även etanolbilarna har minskat i antal. Efter laddhybrider och elbilar som ökar mest, ses också en ökning av elhybrider med 30 procent och dieselbilar med 8 procent. Den 1 juli träder det nya bonus-malus systemet för bilar i kraft för att ytterligare minska bilarnas klimatpåverkan.

– Antalet elbilar och laddhybrider i trafik har ökat med drygt 60 procent jämfört med föregående årsskifte, men står för endast en procent av hela landets personbilsflotta. Det stora antalet personbilar gör att det tar tid att förändra strukturen, säger Anette Myhr, statistiker på Trafikanalys, i en kommentar.

Så här fördelar sig bilparken i Jönköpings län beroende på bränsletyp

• Bensinbilar: 59 procent
• Diesel 34 procent
• Etanolbränslet E85: 4 procent
• Fordonsgas: 1 procent
• Laddbara bilar (elbilar och laddhybrider) 0,5 procent
• Övriga bilar (främst elhybrider) uppgick till 1,0 procent

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load