Obs! Temabild. Foto: Pixabay

Jönköpingscafé drabbat av kackerlackor

Under flera månaders tid ska ett café i Jönköping ha haft problem med kackerlackor. Men efter åtgärder från en skadedjursfirma ska nu problemet vara löst.

Det var i mitten av februari som kommunens livsmedelsenhet först nåddes av uppgifterna om att det förekom kackerlackor på ett café i Jönköping.

– Vi fick ett anonymt klagomål den 12 februari om att någon ska ha sett kackerlackor vid serveringen framme vid kassan, säger Emelie Sjöstrand, som är miljö- och hälsoskyddsinspektör vid kommunens livsmedelsenhet.

När kommunens personal besökte platsen för en kontroll bekräftades uppgifterna om att caféet haft problem med kackerlackor. En skadedjursfirma jobbade med att åtgärda problemet genom att placera ut fällor och gift i lokalen. I början av februari ska verksamheten även ha varit tillfälligt stängd i samband med rengöring och sanering.

– De hade antagligen haft problem sedan oktober, men inte tagit tag i problemet verkar det som. Sedan hade en skadedjursfirma upptäckt det när de var på besök i januari. Men vi har inte vetat om någonting förrän i februari.

Enligt Sjöstrand är livsmedelsanläggningar inte heller skyldiga att anmäla problem med skadedjur till kommunen.

– Matförgiftningar finns en skyldighet att anmäla, men det finns inget i lagen som säger att de måste informera oss om att de har skadedjur.

Hur vanligt är det med kackerlackor på caféer?

– I Jönköping så har jag inte hört någonting om det innan. Inte mina kollegor heller. Men i andra städer har det varit lite vanligare, säger Sjöstrand.

Kommunen har sedan den första kontrollen varit på återbesök. Vid den senaste inspektionen upptäcktes inga kackerlackor i lokalen. JKPG News har varit i kontakt med en representant för det berörda företaget som också bekräftar att problemen med skadedjur förekommit, men att de nu har åtgärdats.

-----

No more pages to load