Smålandsbygdens tidning läggs ned. På bild: Janne Johansson, Rolle Adolfsson
Jan Rosell, Åsa Dahlberg, Matz Kindmalm, Åza Esping, Camilla Edoff
och Lena Elf. Foto: Daniel Bacelj/Smålandsbygdens tidning.

Jönköpingstidning går i graven – efter 91 år: ”En historisk röst tystnar”

På fredag delas det sista numret av Smålandsbygdens tidning ut. Vikande intäkter gör nu att tidningen läggs ned efter 91 år.

– Det är väldigt bittert och tråkigt, säger Matz Kindmalm, vd på Smbt, till News.

På fredag skickas Smålandsbygdens tidning ut till över 2 000 trogna prenumeranter. För sista gången. Efter 91 år väljer huvudägaren, Skaraborgsbygdens tidning, att lägga ned Smbt.

– Det är av rent marknadsmässiga skäl. Vi får helt enkelt inte det ekonomiska utfallet som vi hade önskat. Vi tog över tidningen 2013 och vi hade en förhoppning om att overheaddelen som vi har i Skara och bemanningen i Jönköping skulle ge det lyft vi önskade. Men så blev det inte. Vi gör inga brakförluster, men vi ser inte att vi kommer att få ekonomi i verksamheten på sikt. Vi vill inte sätta tidningen i konkurs utan gör hellre rätt för oss, säger Matz Kindmalm, vd på Smålandsbygdens tidning, till News.

Sju anställda berörs av nedläggningen
På tidningen har sammanlagt sju personer arbetat. Enligt Kindmalm har samtliga säkrat sin sysselsättning på annat håll.

– Jag är jätteglad över att de flesta har fått nya jobb. Det är verkligen duktiga människor som har jobbat här. Jag beundrar dem för det sätt som de har genomfört den här uppsägningen på.

Hur ser du själv på printtidningens framtid?

– Jag tror inte den kommer att vara död på något sätt. Det har jag sagt hela tiden. Däremot tror jag att många av mediehusen gör fel i dag när man inte vårdar printen utan istället försöker tjäna pengar digitalt, vilket är svårt om de intäkterna ska bära upp alla andra delar. Det startar ju fortfarande många gratistidningar i landet som är nischade mot en tydlig målgrupp, i synnerhet lokala utgåvor i storstäderna.

Hur känns det på ett personligt plan att behöva lägga ned tidningen?

– Det är väldigt bittert och tråkigt, men det som oroar mig mest är att en historisk röst tystnar och att de vita fläckarna på Sveriges mediekarta blir större, säger Kindmalm.

Ska fortsätta att dela ut bilaga
Även om Smålandsbygdens tidning läggs ned, kommer deras bilaga Jord och Skog fortsätta att delas ut.

– Den kommer att delas ut som en gratisbilaga till vår målgrupp, åtta gånger per år, med en upplaga på cirka 8 000 exemplar.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load