Tommy Eskilsson stänger sin butik på Söder efter 40 år. Foto: Daniel Bacelj

Klassiska Jönköpingshandlaren: Kommunen har tvingat mig att stänga

Tommy Eskilsson som driver Wallins Fiskaffär på Klostergatan stänger efter över 40 år. De ständiga vägprojekten på Torpa och Söder blev droppen.

– Det är inte jag som stänger. Det är kommunen som har stängt in mig, säger Tommy Eskilsson till News, som fick en intervju med honom i fiskaffären, direkt efter beslutet.

News har tidigare skrivit om Taste of Beirut och den kritik som ägarna riktat mot kommunen efter att de för andra gången på några år bygger om Torparondellen, som till stora delar har stängt in restaurangen.

Nu berättar Tommy Eskilsson för News att även han har tröttnat på kommunens ständiga vägarbeten på Torpa. Han väljer därför att efter 40 år stänga sin fiskaffär på Söder.

– Varje gång det genomförs ett större vägprojekt har min försäljning minskat och kunderna har inte kommit tillbaka. 2016 var vi på ett informationsmöte då kommunen meddelade att Klostergatan skulle grävas upp. Vi blev lovade att nya Klostergatan skulle bli asfalterad och färdigställd juni 2017. Nu är det maj 2018 och den är inte nyasfalterad än. Finns det anledning att tro att bygget med Torparondellen skulle skötas bättre? Mitt svar är nej, säger han.

Hur har butiken påverkats?

– Det har blivit en minskning av kundtillströmningen. Vi har inte fått tillbaka de kunder som vi haft tidigare.

Kräktes och tappade fler kilo

Droppen som fick bägaren att rinna över för Eskilsson var beskedet att kommunen skulle bygga om Torparondellen i sex månader.

– När de nu har stängt av gatorna i ett halvår framöver för att bygga en rondell tänkte jag, va fan, de bygger ju ett helt höghus på ett halvår. Kan det verkligen vara möjligt att ett rondellbygge ska ta lika lång tid? Jag trodde först att jag hade läst fel. När jag förstod att det var sant åkte jag hem och kräktes. Jag blev sängliggande i en vecka och tappade flera kilo. Jag visste inte vad jag skulle göra. Ska de stänga in mig ytterligare ett halvår med påföljd att jag drabbas av ännu en våg av minskad kundtillströmning? Är jag beredd att ta den smällen? Jag tog därför beslutet att stänga med omedelbar verkan, säger Tommy Eskilsson och tillägger:

– Jag kan inte lita på kommunen. Vad händer nästa år? Blir det ett nytt vägprojekt? Det är ingen som vet och den ovissheten vill jag inte längre leva med.

Hur känns det att stänga mot den bakgrund du beskriver?

– Det är ju inte jag som stänger. Det är kommunen som har stängt in mig. När jag ser vad som händer på Torpa mår jag illa. De senaste 40 åren har de byggt om på Torpa minst en gång var tionde år. Nu får det räcka.

Du menar att du egentligen skulle vilja driva butiken vidare?

– Givetvis. Det är helt emot mina principer att stänga. Jag har knappt fattat att jag tagit beslutet.

Det är ett drastiskt beslut. Du väljer alltså inte att sälja den utan istället stänger du ned den helt?

– Man lägger bara inte ut en annons och får butiken såld i morgon. Det tar tid att sälja den. Jag vill bli av med det som jag mår dåligt av. Därför väljer jag hellre att slänga ut en skylt och skriva utförsäljning så att jag kan stänga på fredag.

Vad ska du hitta på framöver? Blir det ut och fiska med ett metspö?

– Haha, jag har inte några bestämda planer. Först ska jag se till att äta upp mig, därefter får vi se vad som händer.

News har sökt Anders Samuelsson (C), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Citykrögarens ilska mot kommunen – efter vägkaoset

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load