Foto: Mattias Landström

Miljardimperiet lämnas över till barnbarnet

Biltemas anonyma ägare och miljardär Sten-Åke Lindholm, 76, kommer att lämna över ägandet till sitt enda barnbarn, Louise Wennberg. Det rapporterar Expressen.

Biltema som grundades i Majelden i Linköping 1963 har drygt 100 varuhus i de nordiska länderna. Ägarens barnbarn, 27-årige Louise Wennberg, äger 125 aktier i bolaget och nu förbereder ägaren Sten-Åke Lindholm ett ägarbyte, enligt Expressen.

Butikskedjan finns i dag på tre orter i Jönköpings län. Förutom butiken på Solåsen i Jönköping finns kedjan även i Värnamo och Vetlanda. Biltema planerar också att starta en butik i Nässjö.

Bolaget har växt till ett miljardimperium och omsätter 10,5 miljarder kronor och gick med 2,1 miljarder kronor i vinst före skatt under 2016 års räkenskapsår. Större delen av bolaget är samlat i Biltema Holding BV i Holland men Expressen skriver att de riktigt stora vinsterna uppstår i dotterbolaget i Schweiz, Birgma International AG.

Biltemakoncernen har i dag en balansomslutning på elva miljarder kronor och där lånen uppgår till fem miljarder kronor. Men dessa utgörs till största delen av lån från det egna koncernmoderbolaget i Hongkong. Och några större banklån har inte Lindholm.

Biltema började med postorderförsäljning från en källarlokal och utveckling har gått snabbt och bolaget planerar en stor expansion de närmaste åren. Dagens 100 varuhus ska växa till 150 inom fem år. Louise Wennerberg bor i Schweiz samt i London och väntas ta över det Linköpingsbaserade miljardbolaget inom kort.

Varken Sten-Åke Lindholm eller Louise Wennberg har velat svara på några frågor.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load