Emanuel Ryd tar över restaurangverksamheten på Skinnarebo. Foto: Alexandra Locking/ privat Unni Ekenberg Foto: Alexandra Locking/ privat

Nu tar cateringproffsen över populära restaurangen

Nu kan JKPG News berätta att det blir krögaren Emanuel Ryd som tar över Skinnarebo golfrestaurang efter Joaquin Zalazar, som numera driver Matstudion på Bymarken i Jönköping.

– Vårt stora mål är att locka hit fler från Jönköping. Folk ska känna att det är 15 välinvesterade minuter från stan, säger han.

Emanuel Ryd, 27 år, började sin matlagningskarriär som diskare och servitör för drygt tio år sedan. I dag är han grunden i cateringfirman Ryds mat som har gjort sig ett namn genom sina annorlunda matlagningstekniker.

Sedan starten 2014 har Ryds mat gått från att erbjuda företag och privatpersoner matlagning på plats till att kunna leverera en helhetslösning inom bröllopsfest.

Nu tar företaget nästa kliv framåt. I höstas såg Emanuel Ryd att Skinnarebo golfrestaurang sökte en ny krögare och tog kontakt med klubbchefen Unni Ekenberg.

– Det kändes väldigt bra på en gång. Det enda problemet var att lokalerna var alldeles för små för vår verksamhet. Men klubben, som var väldigt positiva till oss, var beredda att satsa, berättar Emanuel Ryd, och får medhåll från Unni Ekenberg:

– Ja, det har varit ett stort arrangemang från golfklubbens sida för att få hit Ryds mat och för att de ska ha möjlighet att stanna här i flera år. Vi ser ett långsiktigt samarbete med Emanuel. Sist vi gjorde en så här stor satsning var 2009 när vi byggde om köket, säger hon.

Renoveringen av golfrestaurangen har bland annat inneburit större lokaler och ny inredning i matsalen. Dessutom byggs en ny kiosk innanför entrén.

Inte bara för golfare

Varje säsong passerar tiotusentals golfare anläggningen, men nu vill Emanuel göra restaurangen till en plats för alla.

– Vårt stora mål är att locka hit fler från Jönköping. Folk ska känna att det är 15 välinvesterade minuter från stan. När de kommer ut hit ska det kännas som att de kommer hem till ett schysst vardagsrum ute på landet, säger Emanuel Ryd.

– Jag tycker att det är väldigt kul att golfklubben tar sikte på andra människor och att vi ska bli en större upplevelse. Det här ska vara en golfklubb med ett stort hjärta där alla känner att de är välkomna. Man ska kunna komma hit direkt från jobbet i blåkläder och man ska kunna komma hit uppklädd och känna sig bekväm i det med, fyller Unni Ekenberg i.

Unni Ekenberg Foto: Alexandra Locking/ privat
Unni Ekenberg Foto: Alexandra Locking/ privat

Svenska råvaror

Menyn kommer utgå från svenska, främst närproducerade, råvaror såsom nötdjur från Fredriksdal i Nässjö, gris från Prästgården Grevbäck i Hjo och primörer från Edmans trädgård.

Skinnarebo golfrestaurang rymmer cirka 170 sittplatser, varav 50 är inomhus. Restaurangen kommer servera á la carte klockan 11–18 och lunch kommer erbjudas fram till klockan 16. På helgerna kommer det även serveras brunch och på kvällarna finns det möjlighet att boka restaurangen för större sällskap.

Vinprovning, styckningskurser och julbord

– Utöver det erbjuder vi matlagningskurser, styckningskurser, vinprovningar och andra event, berättar Emanuel Ryd och fortsätter:

– Vi har även fått många förfrågningar på våra levande bufféer och kommer köra lite grillkvällar nu i sommar där man har möjlighet att testa den. Där kommer vi lyfta fram alla våra olika matlagningstekniker såsom saltstenar och lerkrukor från Sri Lanka.

Golfrestaurangen kommer att hålla öppet fram till årsskiftet. Inför december planeras det för både julbord och julmarknader.

Den officiella öppningen kommer att äga rum på påskdagen 1 april.

– Den roligaste utmaningen är att vi aldrig kommer få en kund som spontant trillar in eftersom vi ligger så avlägset. Vi kommer känna oss stolta över varje person som kliver in här. Vårt uppdrag är att göra dem riktigt nöjda så att det blir värt resan, säger Emanuel Ryd.

-----

No more pages to load