I veckorna jobbar Stefan Fransson på godisfabriken men i helgerna bakar han polkagrisar i sin butik Polkaprinsen och ibland blir han världsmästare i polkagrisbakning. Foto: Privat

Nu tar polkaprinsen över godisimperiet

Stefan Fransson står nu som ensam ägare till godisfabriken Franssons konfektyrer i Gränna. Han har sedan 2005 drivit företaget tillsammans med brodern Peter Fransson som också äger Franssons Polkagrisar.

– Vi gjorde klart igår så nu blir det hårt arbete i början. Men jag ser ljust på framtiden, säger Stefan Fransson.

 

Franssons Polkagrisar, som Polkagriskungen Alf Fransson startade i Gränna firade 50 år 2017. Han gjorde det i samma entreprenörsanda som Amalia Eriksson som 1859 kom på den geniala idéen att börja tillverka den randiga och sega polkagrisen med pepparmintsmak. Alf var en smart entreprenör och lyckades bra och utökade hela tiden sin verksamhet och så småningom fick han epitetet Polkagriskungen. Redan i början på 1980-talet insåg han att han  behövde utveckla verksamheten med karamelltillverkning. Det blev polkagriskarameller och de sålde sig nästan självt. Sedan utvecklade man konfektyrtillverkningen med godisskum, chokladskum med mera. Alf provade också att göra skumbilar och det blev SAAB-bilar.

Tog över efter fadern 

Alf Fransson gick bort 2005 och sönerna Peter, Stefan och dottern Chatarina tog över verksamheten. Pojkarna tog över konfektyrfabriken och Chatarina polkagriskokeriet på Jönköpingsvägen. Efter några år tog dock Peter över Polkagriskokeriet från sin syster när hon kände att det inte var hennes grej. Stefan startade också  egen polkagristillverkning med butik vid torget i Gränna. Den fick namnet Polkaprinsen efter att Stefan vunnit VM i polkagrisbakning 2013. Ja, polkaprins blev, han ville ju inte ta titeln Polkgriskung från sin far. Nu har han dock tagit på sig ansvaret att driva den godisfabrik hans far startade på Skiftesvägen en förhållandevis lite fabrik.

– Ja, den är inte så stor, men vi tillverkar mycket godis här.

Bröderna Stefan och Peter har sedan de tog överutvecklat produktionen och omsatte under 2017, 27 miljoner kronor. Men nu får Stefan lita till sitt eget omdöme, när han nu står som ensam ägare och får axla hela ansvaret. Han leder nu själv den fortsatta utvecklingen och den tuggar på i det godissugna Sverige, men nu är det inte sött som gäller.

– Nej, nu utökar vi verksamheten med surt geleskum med olika smaker. Det är surt sug nu i smågodis-Sverige, säger Stefan Fransson.

 

Franssons konfektyr

Ägare: Stefan Fransson (Polkaprinsen)

Anställda. 11 personer

Omsättning: 27 miljoner kronor 2017

-----

No more pages to load