Anna Hedström, som är pressansvarig på Ica-gruppen, varnar för bluffmejlen som påstås komma från matjätten. Foto: Mattias Landström / Pressbild

Nya Ica-bluffen kan kosta dig tusentals kronor

Ica slår nu larm om ett nytt bedrägeriförsök där matjättens namn utnyttjas i bluffmejl.

Det senaste tiden har det rapporterats om ett flertal bedrägeriförsök som utnyttjar kända svenska varumärken, bland annat Ikea och Elgiganten. Det senaste i raden är ett bluffmejl som påstås komma från Ica.

I mejlet står det att mottagaren vunnit ett presentkort från Ica på 5 000 kronor. Därefter uppmanas mottagaren att klicka på en länk.

Nu slår matjätten larm om bedrägeriförsöket, rapporterar Expressen.

– Klicka inte på länken och lämna inte ut några personuppgifter, säger Anna Hedström, pressansvarig för Ica-gruppen, till tidningen.

Enligt Hedström finns det inte mycket Ica kan göra själva för att komma åt problemet.

– Vi kan bara beklaga och undvika att själva göra sådana utskick för att undvika förvirring hos våra kunder, säger hon till Expressen.

Nu ökar id-kapningarna igen

Så skyddar du dig mot nätfiske

  • Var misstänksam om du får e-post där du exempelvis uppmanats att klicka på en länk och ange dina personliga koder. Följ aldrig sådana instruktioner.
  • Var misstänksam mot avsändare du inte känner igen. Dubbelkontrollera vem som är avsändare innan du svarar och lämnar ut information.
  • Använd automatisk uppdatering i datorns operativsystem för att alltid ha senaste programmen installerade. Då undviker du identifierade säkerhetshål i gamla program.
  • Använd antivirusprogram och brandvägg och se till att de senaste uppdateringarna är installerade.

Källa: Polisen

-----

No more pages to load