Robert "Tom Petty-Robban" Magnusson, ena ägaren till South End Records. Foto: Emma Bratt

Superfyndet slog Jönköpings skivkungar med häpnad

South End Records har tagit över lokalerna på Björngatan 10 efter skivbutiken Record Service Jönköping. Robert Magnusson och Björn Segerbergs hobbyprojekt fokuserar på bredd och ger chans till lokala förmågor. Bland alla skivor i samlingen stoltserar Magnusson med ett riktigt fynd.

– Vi hade ingen aning om att den var så mycket värd, säger han till News.

 

I november 2017 meddelade skivbutiken Record Service Jönköping att de skulle stänga. Men Jönköpingsborna behövde inte vänta länge på en efterföljare. Robert Magnusson och Björn Segerberg fick höra om nedstängningen, skickade iväg ett sms och sedan var lokalen i det gula lägenhetskomplexet på Björngatan 10 på Söder deras. Den 27 januari i år öppnade de där sin skivbutik South End Records. Med från Record Service Jönköping-tiden finns skivställ och en hörna kallad ”Mauritz Café”, där lite fotografier, affischer och annan inredning ryms, för att hedra lokalens förra ägare Mauritz Påg. Men annars har Magnusson och Segerberg gjort om det mesta.

Hobbyprojekt med fokus på bredd

Det är första gången som Magnusson och Segerberg driver en skivbutik. South End Records är deras hobbyprojekt snarare än livnäring, då båda har andra arbeten vid sidan av. Magnusson jobbar som säljare för ett läkemedelsföretag och Segerberg på salladsjätten Picadeli. Förutom hyra, Wifi och försäkring, har de inga direkta kostnader för South End Records. Alla pengar som tjänas investeras istället tillbaka i ny musik, nya lp-plattor och cd-skivor. Namnet på skivbutiken har funnits med sedan en tid tillbaka, närmare bestämt så kommer det från en skivmässa de gjorde ihop i Huskvarna för några år sedan.

– Jag satt och skissade på namn och tänkte att man skulle hitta någonting. Jönköping ligger ju vid södra ändan av Vättern och på den vägen blev det South End-mässan. Sen plockade jag upp det i South End Records, vi tycker att det låter skitbra, berättar Magnusson för News.

Inne på South End Records är det fullt av vinylplattor och cd-skivor. Magnusson menar att det är mycket hårdrock och 70-talsrock ute bland butiker som säljer vinyl i Sverige. Här vill de istället ha en bredd. På hyllorna ryms allt från Ed Sheeran till Michael Jackson, country och rockklassiker som Pink Floyd. Men det bästa köpet de har gjort till butiken är Freddie Mercurys soloplatta.

– Vi hade ingen aning om att den var så mycket värd. Det var en sån där då man blir glad, ett fynd. Vi har en grej till, det är en gammal 70-talsplatta med bandet King Crimson, jag tror att det är ett amerikanskt rockband. Det finns ingen riktig etikett, utan det är skrivet för hand på den, antagligen är den inlämnad till en butik för att de ska kunna spela den. Förmodligen någon månad innan den kom som en promo för en okänd platta. Det går inte att hitta på internet eller sådär, skivan är förmodligen värd mycket pengar, säger Magnusson.

I Magnussons egen samling är det istället Tom Petty som är stor favorit. Han köper allt han kommer åt av den amerikanske artisten, och har till och med fått smeknamnet ”Tom Petty-Robban” av sin kollega Segerberg.

Robert Magnusson
Robert Magnusson. Foto: Emma Bratt

Varför vinyl?

South End Records är öppen på fredagar och lördagar. Trots att skivbutiken är belägen avsides på Söder är det inte bara lokalbor som hittar dit. Nej, Magnusson berättar att det kommer en hel det folk från Värnamo, Nässjö och runt omkring i regionen för att botanisera bland backarna av vinyl- och cd-skivor. Varför vinyl? Det är en fråga som han ofta får. Vad anledningen är till att kunder kommer in och köper vinylplattor eller till varför han själv lyssnar på dem.

– Det som borde vara den största anledningen tycker jag är att det är betydligt bättre ljud. Det är väldigt smidigt att streama musik, men det är extremt svårt att få en ljudkvalité ut i högtalarna som är rättvisande. Man förlorar jättemycket på de här komprimerade filerna som man lyssnar på i till exempel Spotify. Sen om man lyssnar på en riktig anläggning med vinylskiva eller för den delen en cd-skiva, hör man helt plötsligt att det är en gitarr som ligger där bakom. Vi har vant oss idag vid att inte höra det där, den dynamiken som blir i musik. Vi lyssnar på någon typ av avmattad musik idag.

En annan anledning till hans intresse är skivornas historia. Magnusson menar att det finns ett skäl till varför en låt ligger som nummer två på en skiva, att placeringen är ett genomtänkt val. I dag tycker han att vi har ett ”låt till låt”-klimat. Att vi hoppar mellan singlar istället för att lyssna på ett helt album och få en historia berättad för oss. På vinyl, där du måste vända på skivan, upptäcker du enligt honom, både nya låtar som annars försvinner och ger musiken en chans att växa. Hans eget intresse för vinyl säger Magnusson beror på att han är uppvuxen i en tid där det var det alternativet som gällde om du ville lyssna på musik.

– Jag var kung på 80-talet, då var jag runt tjugo år. Jag har alltid gillat och lyssnat jättemycket på musik, så att det är inte så konstigt. Sen gick jag över till cd i början på 90-talet och har massor med cd-skivor. Men jag behöll mina lp och köpte någon då och då. Sen tog jag upp det för runt tio år sen, plockade upp lp-skivorna och köpte en ny spelare och började samla igen.

Lokala förmågor och framtidsplaner

South End Records vill också lyfta fram lokala förmågor. Magnusson menar att de finns väldigt många artister och musiker i regionen, vilka de vill ge chansen att nå ut med sin musik till en större publik.

– Det är ju så här om det nu sitter någon i Jönköping och runt omkring och gör en platta är det klart att den ska finnas i deras hemmabutik, allt annat vore fånigt. Det funkar som så att de kommer hit och lämna lp-skivor eller cd-skivor och så får man skänka ett exemplar till butiken, så vi får spela det, men i övrigt tar vi inget betalt för det, utan de får pengarna för försäljningen själva.

I framtiden vill South End Records satsa mer på spelningar. Under Record Store Day den 21 maj spelade artisten Dan Hylander hos dem och tanken är att de ska utveckla ett livekoncept med fler framträdanden framöver. Att få in mer nypressmaterial, fortsätta med en blandning och bredd på musik och försöka efterlikna skivbutiker så som de brukade vara är andra planer.

– När jag var 20 år fanns topplistor i skivbutiken. Tio i topp, tjugo i topp och sådär. Och det är en dröm jag har i bakhuvudet, att tänk vad kul att ha någon lista, ”mest streamat” eller vad du vill i vinylformat. Att bli så mycket en butik som det brukade vara och inte en grotta för obskyr rock av något slag, lite mer som en ”riktig affär”, säger Magnusson.

South End Records.
South End Records. Foto: Emma Bratt
South End Records
South End Records. Foto: Emma Bratt

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load