Lydia Olofsgård och Ehran Tershani är projektledare för det nya cykelbiblioteket i Jönköping. Foto: Alexandra Locking Här öppnas cykellåset och det nya cykelbiblioteket på Energicentrum A6 förklaras invigt. Foto: Alexandra Locking

Unik cykelsatsning öppnar på A6: ”Helt nytt i Sverige”

Nu kan arbetsgivare i Jönköpings län låna elcyklar och ellådcyklar till sina verksamheter gratis i upp till tre veckor. Bakom den nya satsningen står projektet ”Hela resan”, vars syfte är att främja hållbara resvanor vid tjänsteresor.

– Såvitt vi vet är det här helt nytt i Sverige, säger biträdande projektledare Lydia Olofsgård, till JKPG News.

Under torsdagen var det officiell invigning för ”Hela resans” regionala cykelbibliotek på Energicentrum A6 i Jönköping. Det nya initiativet låter arbetsgivare i Jönköpings län låna elcyklar och ellådcyklar till sina verksamheter utan kostnad under en till tre veckor.

Syftet med initiativet är att arbetsgivare ska få en chans att se vilken tids- och kostnadsbesparing en cykel kan innebära. Det är även ett sätt för arbetsgivaren att testa hur det tas emot av de anställda.

– Tanken är att det ska bli lättare för arbetsgivaren att fatta beslut om ett eget inköp av cyklar, säger Lydia Olofsgård och fortsätter:

– Majoriteten av alla bilresor i Jönköpings län är under fem kilometer och vid dessa avstånd går det ofta snabbare att förflytta sig med cykel än att boka, hämta upp, köra och parkera en tjänstebil.

Lydia Olofsgård är tillsammans med Ehran Tershani projektledare för det nya cykelbiblioteket. Projektet drivs av Energikontor Norra Småland och involverar Jönköpings läns kommuner, Region Jönköpings län samt små och medelstora företag i länet.

Många fördelar

Olofsgård ser stora vinster för arbetsgivare i att byta ut tjänstebilen mot en cykel.

– En tjänstebil rymmer fem personer, men den kan bara gå åt ett håll samtidigt. Om man istället använder tjänstecyklar så kan de ta de anställda åt fem olika håll, säger hon och tillägger:

– Dessutom tror jag att om man främjar cykelresor i tjänsten så kan man nog inspirera fler till att även cykla till och från jobbet. Det bidrar till stora hälsofördelar hos de anställda. En frisk cykeltur låter hjärnan vila och hämta kraft inför nästa möte eller arbetsuppgift.

I cykelbiblioteket finns fyra elcyklar och två ellådscyklar, och när de inte är utlånade finns de på Energicentrum A6 i Jönköping. Där kan även privatpersoner titta på cyklarna och ta en provtur på plats.

De var först ut

Marie Vaadre och Erik Wennerhag från Tillväxtverket har varit testpiloter för det nya cykelbiblioteket. Under torsdagen lämnade de tillbaka varsinn cykel efter två veckors lån.

– Vi har en arbetsgivare som tycker att det verkar krångligt att skaffa elcykel så vi hoppas att de har fått lite inspiration nu, säger Wennerhag.

– En elcykel gör att man blir mer benägen att flytta sig mellan olika punkter som man inte att hade gjort annars. Allt går ju så mycket snabbare med en cykel, fyller Vaadre i.

Marie Vaadre och Erik Wennerhag är testpiloter för satsningen. Foto: Alexandra Locking
Marie Vaadre och Erik Wennerhag är testpiloter för satsningen. Foto: Alexandra Locking

På Region Jönköpings läns hemsida kan man hitta information om vilka cyklar som finns och hur man gör för att boka dem. Sedan är det bara att komma upp till Energicentrum A6 och hämta sin cykel med tillbehör.

– Såvitt vi vet är det här helt nytt i Sverige. Det har funnits cykelbibliotek för privatpersoner sedan tidigare, men just för arbetsgivare tror vi att vi är först, säger Olofsgård.

-----

No more pages to load