Annons

Heltäckningsmatta är nya trenden i hemmen, enligt Håkan Rydell på Happy Homes. De är inte som förr, utan praktiska, enkla att lägga in och prisvärda. Foto: Mattias Landström

Håkan i Jönköping: Så enkelt fixar du heltäckningsmattan

På 80-talet åkte den ut från våra hem. Nu åker den in igen.

Heltäckningsmattan är den nya svenska golvtrenden.

– Våra nya textila golv är snygga, sköna och superenkla att lägga in, berättar Håkan Rydell på Happy Homes i Jönköping.

På Herkulesvägen 1 i Jönköping, mellan Ica Maxi och Max, ligger Happy Homes där Håkan Rydell, 49, hjälper människor att förbättra sina hem. I synnerhet när det gäller golv, färg och inredning.

Håkan har den senaste tiden blivit alltmer av en expert på just heltäckningsmattor, och anledningen är enkel: Den nya trenden är här – det ska vara heltäckningsmatta hemma.

Ombonad känsla

– Tidigare skulle det vara avskalat med rena trägolv, men nu verkar det vara den ombonade känslan vi är ute efter. Det är väldigt tydligt att efterfrågan ökar. De nya mjuka golven här för att stanna, säger han.

Han berättar att de invändningar som folk generellt haft emot heltäckningsmattor tidigare – jobbiga att lägga in, svåra att rengöra och dyra – nu är som bortblåsta.

Speciellt när det gäller Happy Homes nya heltäckningsmattor.

Lätta att rengöra

De kommer i formen av plattor om 50×50 centimeter och de är sköna, snygga, av hög kvalitet, billiga, lätta att rengöra och framför allt superenkla att lägga in.

– Nu börjar folk upptäcka fördelarna. Från det där bökiga att få hem en stor fyrametersrulle där man ska passa in och skära till kanterna till det här, det är något helt annat, säger han.

Håkan har arbetat på Happy Homes i över 25 år och med de nya mattorna märker han ett genombrott.

Skarvarna syns inte

– Heltäckningsmattan i den här formen av plattor är enkel för vem som helst att lägga in, utan några avancerade verktyg. Skarvarna syns inte så det är väldigt lätt att få ett tätt och fint resultat, berättar han.

Förfrågningarna började först komma gällande sovrum och barnrum, men nu är det även vardagsrum och andra ytor där heltäckningsmattan blir alltmer populär.

– I dag bygger många biorum där det ska det vara ljuddämpning och där passar det här utmärkt, och inte minst i hus med högt i tak med mycket ljud är en textilmatta perfekt eftersom den dämpar ljud och skrammel från leksaker och så, säger Håkan.

Olika mönster

En av fördelarna med de nya heltäckningsmattorna är flexibiliteten.

– De flesta väljer enfärgat men de här mattorna kan man lägga i mönster eller rutor om man vill. De är mycket lätta att rengöra tack vare syntetmaterialet, men om man ändå får en fläck som inte går att ta bort är det bara att byta ut en ruta, förklarar Håkan.

Eller, som Håkan påpekar, när man vill göra om efter ett antal år.

– De här mattorna går utmärkt att lägga löst för de rör sig inte, men vill man kan man hjälpa till med en dubbelhäftande matt-tejp som är mycket snäll och som normalt inte lämnar några spår efter sig, fortsätter han.

Billigare än trägolv

Happy Homes nya heltäckningsmatta i plattor finns förnärvarande i fem kulörer.

– De grafitgråa golven går bäst. De flesta vill ha färgneutrala golv som är lite mörkare eller gråa, säger han.

Och prisläget är dessutom mycket bra.

– Det är billigare än de flesta trägolven. Priset är omkring 300 kronor per kvadratmeter och det är inte mer än ett laminatgolv av bra kvalitet, säger Håkan.

Heltäckningsmattan har onekligen kommit för att stanna ett tag.

– Eller så länge man vill. Det är det som är det finurliga, ler Håkan.

fakta

Fördelarna med heltäckningsmatta i plattor

1. Superenkel att lägga in.

2. Snygg. Inga skarvar syns.

3. Mjuk.

4. Lätt att rengöra.

5. Om del av mattan skulle skadas är det lätt att byta ut enstaka plattor.

6. Möjligheten att lägga mönster, rutor eller enfärgat.

7. Lätt att ta bort när man vill byta, utan märken eller skador.

8. Billig. Kostar inte mer än ett laminatgolv av bra kvalitet.

Håkans tips – så gör du:

1. Se till att underlaget är relativt plant. Det fungerar med i stort sett vilka trä-, betong- eller laminatgolv som helst. Man behöver sällan riva ut det gamla golvet utan man lägger det nya golvet ovanpå det gamla.

2. Kolla måtten på rummet så att avlutningsbiten inte blir alltför smal. I så fall beskär man första raden lite grann. Men oftast behövs inte det.

3. Börja i ena änden och lägg plattorna som ett pussel, helt enkelt. Skarvarna kommer inte synas eftersom det finns en given läggningsriktning som är markerad med pilar undertill.

4. Sista raden behöver oftast beskäras, men om man kan hantera en kniv och linjal är det inga problem.

5. Klart.

Kort om Håkan Rydell:

Ålder: 49 år

Från: Jönköping

Bor: Vätterslund, Jönköping

Familj: Sambo, två barn i skolåldern

Arbetar: Happy Homes ”sedan 90-talets början”

End of content

No more pages to load