Martin Wänerholm Foto: pressbild

Martin Wänerholm om sitt författarskap

Jönköpingsbon Martin Wänerholm är aktuell med sin debutbok.

Berätta om dig själv?
– Jag heter Martin Wänerholm och tycker mycket om ord och att skriva olika typer av texter. I mitt 38-åriga liv har jag skrivit myndighetsbeslut, tidningsartiklar, forskningsrapporter och noveller. Jag är uppvuxen i Vaggeryds kommun, har sen bott på olika platser i Sverige men för två år sedan flyttade jag tillbaka till länet och bor i Jönköping där jag arbetar med miljöfrågor på forskningsinstitutet Swerea. När jag inte arbetar eller skriver noveller är jag gärna ute i naturen.

Du har debuterat som författare, berätta?
– Jag har nu samlat några av mina noveller i boken Du behåller din plats i kön. Den innehåller 52 texter för alla tråkiga väntetider som kan uppstå t.ex. när man sitter i telefonkö till något företag eller myndighet. Novellerna är olika långa och sorterade efter hur många samtal man har före sig i telefonkön. 2010 fick jag ett stipendium för ett utkast till boken och det var då jag bestämde mig för att jag ville satsa och försöka få den utgiven på riktigt.

De som läser den brukar säga att det är underfundiga texter med glimten i ögat. De handlar om allt möjligt från världens märkligaste inbrott eller en kråkas innersta önskan till barns tankar om döden eller att våga släppa taget.  Alla kan läsa smakprov här.

Det är verkligen roligt att få se sin bok i tryck och spännande att höra läsarnas reaktioner. Boken har nått grupper som jag kanske inte hade tänkt på i första hand t.ex. småbarnsföräldrar som gärna vill läsa men aldrig hinner med en hel roman.

När kommer nästa bok?
– Jag fortsätter att skriva noveller, om det blir en ny bok av det har jag inte bestämt ännu. En del frågar om jag ska skriva en roman, och jag brukar svara att det får vi se…

Var kommer din inspiration ifrån?
Jag försöker ofta utgå från vardagen när jag skriver och sen skruvar jag till texten lite på slutet. Det kan vara en rubrik som jag ser i tidningen eller något som jag har upplevt i livet.

Vad gör du om fem år?
– Ja tänk den som kunde se in i framtiden, det vore ju spännande. Det vet jag inte det blir ju sällan som man tänkt sig. Men jag skulle kunna tänka mig att jag arbetar med miljöfrågor och jag hoppas att jag får tillfälle att skriva mycket, både journalistik och noveller.

Krister Leimola

-----

No more pages to load